Bir Yudum Mutluluk

Bu haftaki yazının başlığını görenler “Allah Allah, ekonomi köşesi değil miydi burası” diye içlerinden geçirebilirler. Evet, hala doğru adrestesiniz. Bundan tam bir yıl önce “Yeni başlangıçlar her zaman heyecan verici, her zaman motive edici olmuştur. Bu satırlar ile beraber aralarına katılmaktan gurur duyduğum haberankara.com ailesine merhaba diyerek söze başlamak istiyorum.” diyerek katılmıştım bu büyük ailenin arasına. Aradan geçen bir yılda HaberAnkara 30 günde 600 bin kişiye yakın kişinin ziyaret ettiği, bir başköşe kaynağı haline geldi.

Aradan geçen bir yılda gerek ekonomiye gerekse de ekonominin ilgilendirdiği birçok konuyu sizinle bir kahve içimi kadar sürede tartışmaya, değerlendirmeye çalıştık. İşte bu haftaki bir kahve içimi kadarki buluşmamızda da konumuz mutluluk. Bu haftanın başlığının geldiği yer burası işte. Bir Yudum Mutluluk.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), hepimiz için zor geçen 2016 yılına ilişkin Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı bizlerle. Ülkemizin birçok musibetle mücadele ettiği koskocaman bir yılda, yaşananların aksine, mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranında artış gözlemlendi. 2015 yılında 100 kişiden 57’si kendisinin mutlu olduğunu beyan ederken 2016 yılında bu oran %61,3’e yükseldi. Yaşanan onca şeye rağmen hayata gülümseyebiliyoruz.

2003’ten bu yana mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranına baktığımızda ekonomik faktörlerin mutluluk beyanını doğrudan etkileyen unsurların başında geldiğini rahatlıkla görebiliyoruz. Öyle ki, tüm dünyayı etkileyen ve 2008 yılının sonlarında başlayıp da 2009 yılında etkisini artıran Küresel Ekonomik Kriz döneminde mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranında keskin bir düşüş gözlemlenmiş. Buna ek olarak, 2016 yılındaki %61,3’lük oran da son 14 yıllık dönemde 2011’den sonraki en yüksek oran.

Şekil 1: 2003-2016 Dönemindeki Genel Mutluluk Düzeyi

sekil1
Kaynak: TÜİK.

Kadınlar erkeklerden daha mutlu

Peki, yakın dönemdeki görünüm nasıl? 2010’dan bu yana cinsiyete göre genel mutluluk düzeyine baktığımızda aradan geçen yedi yılın tamamında kadınların erkeklerden daha mutlu olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Yedi yıllık dönemde ortalama olarak her 100 kadından 62’si kendini mutlu olarak görürken her 100 erkekten ancak 57’si bu mutluluğa iştirak ediyor.

En mutlu çağlar gençlik zamanları

Yaş gruplarına göre mutluluk düzeyini incelediğimizde, hayat koşturmacasına daldığımızdan mıdır yoksa başka nedenlerden midir bilinmez, 35 ila 54 yaş arasındaki dönem diğer yaş gruplarına kıyasla mutluluğun en az hissedildiği dönem olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmada incelenen yaş grupları itibarıyla mutlu olduğunu beyan eden bireylerin en fazla olduğu yaş grubu ise 18-24 yaş grubu.

Şekil 2: 2016 Yılında Yaş Grupları İtibarıyla Genel Mutluluk Düzeyi (Kaynak: TÜİK)

sekil2
Kaynak: TÜİK.

Tahsil görmek mutsuz mu ediyor?

Araştırmanın alt kırılımlarını incelediğimizde ilginç bir sonuç ile karşılaşıyoruz. Eğitim durumuna göre bireylerin genel mutluluk düzeyinin hesaplandığı araştırmaya göre, bir okul bitirmeyen her 100 kişiden 64’ü mutlu iken yükseköğretim mezunu bireylerde bu oran %60. Tahsil derecesi arttıkça mutluluk düzeyinin azalma eğiliminde olması dikkat çekiyor.

Ankara en mutlu 64. il

Konu mutluluktan açılmışken güzel şehrimiz Ankara için de bir paragraf ayırmakta fayda var. TÜİK’in 2013 yılında yayınladığı ancak sonra sebebi nedendir bilinmez bıraktığı İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nda Sinop’un ülkemizin en mutlu ili olduğunu hatırlarsınız. Aradan geçen zamanda şüphesiz çok şey değişti ancak elimizde bulunan tek çalışma olan bu çalışmanın sonuçlarına göre Ankara en mutlu 64. il olarak karşımıza çıkmıştı. Söz konusu çalışmada Ankara’da yaşayan her 100 kişinin 56’sı mutlu olduğunu beyan etmişti.

Para mutluluk getiriyor ama…

Son olarak dünyada durum nedir isterseniz bir de ona göz atalım. Her yıl yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu ile ülkelerin kişi başına gelirlerini bir arada incelediğimizde Neil Simon’un ünlü sözü geliyor aklımıza: “Para mutluluk getirir ama bir yerden sonra para, sadece para getirir.” Aşağıdaki şeklin yatay ekseninde ülkelerde kişi başına düşen gelir yer alırken dikey eksende ise o ülkelerin mutluluk düzeyi yer alıyor. Parayla saadet oluyor ama bir yere kadar.

Şekil 3: Ülkelerin Kişi Başına Gelirleri ile Mutluluk Düzeyleri Arasındaki İlişki

sekil3

Kaynak: Dünya Mutluluk Raporu, IMF.

Haber Ankara ailesiyle koskoca bir yılı geride bırakıyoruz. Öncelikle bana zihnimden geçen düşünceleri sizinle paylaşma imkanı veren HaberAnkara.com İmtiyaz Sahibi Volkan Memduh Gültekin’e, daha sonra da bu satırların sizinle buluşması için ellerinden geleni yapan genel yayın yönetmenimize, editörlerimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

En büyük teşekkür ise siz değerli okuyucularımıza… Her gün doğumunun bir öncekinden daha mutlu bir günü beraberinde getirmesi dileğiyle…

Güzel ve ‘mutlu’ bir hafta olsun.

Bu yazı 24 Şubat 2017 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.


mutluluk

2 comments

  1. Elinize sağlık, güzel bir yazı olmuş, ama kadınların erkeklerden daha mutlu olma sebebinin kadınların erkeklere oranla iki kat fazla anti depresan ilacı kullanıyor olması olabilir mi? Bunun hakkında bir haber okumuştum:)

    Beğen

Yorum bırakın