Bugün dünyada ilk kez kutlanacak olan 30 Mart #DünyaSıfırAtıkGünü
Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Türkiye tarafından sunulan öneriye olumlu cevap veren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 30 Mart’ı Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan etmişti.
Gelin ülkemizde ve dünyada atık ile ilgili verilere bir göz atalım: 👇
🥤 Her yıl dünyada kişi başına plastik üretimi 62,5 kilogram. Ve yalnızca bunun %9’u geri dönüştürülebiliyor.
⚡️ Plastiğin geri dönüşümünü sadece %9’dan %10’a çıkarmayı başarsak, neredeyse Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin %10’u kadar tasarruf etmeyi başarırız.
🌿 Dünya #İklimKrizi ile mücadele ediyor, yüzyılın yarısına net sıfır emisyon hedefi koyuyor. Ancak başarısız atık yönetimi sebebiyle her 100 birimlik sera gazı emisyonunun 3,5 birimi atıklardan geliyor.
♻️ Geri dönüşüm atık yönetiminin anahtarı konumunda. Ülkemize atık geri dönüşüm oranı %13’lerdeyken AB’de bu oran %40’a ulaşmış durumda.
🍏 Her yıl dünyada kişi başına 110-120 kilogram gıda israf ediliyor. Eğer bu gıdayı israf etmemeyi başarsak yaklaşık 1 milyar insanın açlıkla mücadele ettiği dünyamızda 2 milyar insanı doyurabiliriz.
Daha sürdürülebilir bir dünya için daha fazla geç kalmadan, hemen şimdi!
