Ankara Tevfik Fikret Okulları Halk Dansları Topluluğu (TFLHDT) Ekim 2010 tarihinde Tevfik Fikret Okulları Beden Eğitimi Öğretmeni Sevda YALÇIN nezaretinde kurulmuştur.
Topluluğun sanat yönetmenliğini ise Mert Can DUMAN yapmaktadır.
Topluluk, 2010–2011 sezonunda 20, 2011–2012 sezonuna 96, 2012–2013 sezonunda 94, 2013-2014 sezonunda 97, 2014-2015 sezonunda 85, 2015-2016 sezonunda 65, 2016-2017 sezonunda 70 dansçı, 2017-2018 sezonunda 65 dansçı, 2018-2019 sezonunda ise 52 dansçı ile çalışmalarını Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları çatısı altında yürütmüştür.
Topluluğun misyonu, Türk Halk Oyunları’nın küçük yaştan itibaren çocuklarımıza ve gençlerimize sevdirilmesi ve Türk Kültürü’nün değişik yaş grupları aracılığıyla bir sunu haline getirilmesini sağlamaktır.
Bu bağlamda topluluk, Türk Halk Kültürü’nün yöresel çeşitliliğini modern sahne sanatları teknikleri aracılığıyla sahneye koymayı, bunun yanında saygınlığı kabul edilir kuruluşlar tarafından düzenlenen müsabakalarda yarışmayı ve yine saygın kuruluşlar tarafından düzenlenen uluslararası dans festivallerinde ülkemizi temsil etmeyi kendine amaç edinmiştir.
Topluluğumuz, ilki 18 Mayıs 2012 tarihinde “aşk-ı hayat” adıyla, ikincisi ise 16 Mayıs 2013 tarihinde “Masal” adıyla, üçüncüsü 6 Haziran 2014 tarihinde “3” adıyla ve dördüncüsü 2 Haziran 2015 tarihinde “Hayalimdeki Ev” adıyla, beşincisi 10 Haziran 2016 tarihinde “Zülüf” adıyla, altıncısı 30 Mayıs 2017 tarihinde “Hemdem” adıyla, yedincisi 19 Mayıs 2018 tarihinde “Seyyah” adıyla, sekizinci ise 18 Mayıs 2019 tarihinde”Güneş Ufuktan Şimdi Doğar” adıyla Türk halk kültürüne dair öğeleri çeşitli sahne disiplinlerini harmanlayarak sunduğu sekiz tiyatral gösteriyi sahneye koymuş, toplamda 9 bini aşkın seyirciyle buluşma imkânı yakalamıştır.
“Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.”
Mustafa Kemal’e doğum gününü sorduklarında Milli Mücadele’nin ateşinin yakıldığı tarih olan 19 Mayıs’ı işaret eder. Öyle ki kendisi büyük eseri Nutuk’u da ‘1919 senesi Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım.’ cümlesiyle bu tarihten başlatır.
19 Mayıs sadece karşı taraftaki düşman hattının değil bir milletin çaresizliğini, makus talihini yendiği savaşın ilk adımıdır. 19 Mayıs sadece Atatürk’ün doğum günü değil aynı zamanda bu milletin yeniden doğum günüdür.
Şen ve bahtiyar yaşıyorduk. Her mevsimi bir memlekette geçiriyorduk.
Yola koyuluyorum daima; ne de olsa durmaktan iyicedir yola koyulmak. Yola koyulunca anlıyorum kim olduğumu, yola koyulunca hatırlıyorum yeni ıslanan toprağın kokusunu. Yola koyulmaktan çekinmiyorum, çünkü yol benim evimdir.
Şimdi şen ve bahtiyar yaşıyorum. Seyyah kuşlar gibi her mevsimi bir memlekette geçiriyorum. Her memlekette bir çiçeğin kokusunu içime çekiyor, bir manzarayı katlayıp cebime koyuyorum.
Bir dem gelir, şadan olur; bir dem gelir, giryan olur…
İnsan bu hayattaki sayılı nefeslerini beraber alıp verecek yol arkadaşları arayarak tüketiyor ömrünü. Bazen ailesi oluyor insanın hemdemi, bazen yâri, bazen de canciğer bir arkadaşı. Birlikte nefes alıp birlikte nefes veriyor onunla beraber. Belki ilk nefesinde yanında olamıyor ama son nefesine kadar yanında olsun istiyor hemdeminin.
Coşkun ile Hikmet iki yakın arkadaştır. O zamanlar haberdar olmasalar da aldıkları ilk nefesten beri beraber olan, beraber büyüyen iki gencin hikayesidir ‘Hemdem’. Aslında bizim hikâyemizdir bu anlatılan; hayatın demini beraber çektiklerimiz ile anlamlandırdığımız anların hikayesi.
Bazen geriye kalan tek şey, bir tutam zülüf…
Bir insana bir şeyler yazmak kadar anlamlı bir şey daha var mı? Kalbinizin ta içindeki hisleri kaleme dökebilmek; bazen üzüntüyle, bazen heyecanla o bembeyaz sayfalara kendini bırakmak…
Topluluğumuz öte yandan, 2011 yılında İspanya/Barselona’da, 2012 yılında Makedonya/Ohrid’de, 2013 yılında İtalya/Roma’da, 2014 yılında İspanya/Blanes’te, 2016 yılında Çekya/Prag’da, 2017 yılında ise İspanya/Lloret De Mar’da düzenlenen uluslararası halk dansları festivallerine katılarak ülkemizi başarıyla temsil etmiştir. Topluluğumuz 2017 yılında ise İspanya’da düzenlenen uluslararası halk dansları festivalinde görev almıştır.
Topluluğumuz ayrıca, 2012–2013 sezonunda,
- Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) tarafından düzenlenen Ankara İl Birinciliği Yarışması’nda Ankara Birincisi,
- Kaşıklar Grup Birinciliği Yarışması’nda Kaşıklar Türkiye 3.sü,
- Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Ankara İl Birinciliği Yarışması’nda ise Ankara 3.sü;
2013-2014 sezonunda ise,
- Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) tarafından düzenlenen Ankara İl Birinciliği Yarışması’nda Ankara Birincisi,
- Kaşıklar Grup Birinciliği Yarışması’nda Kaşıklar Türkiye 2.si,
- Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Ankara İl Birinciliği Yarışması’nda ise Ankara 2.si;
olma başarısını göstermiştir.
Ata’nın Gençleri Milli Mücadelenin 100. Yıl Dönümünü Coşkuyla Kutladı
Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları Halk Dansları Topluluğu (TFLHDT) temsillerine devam ediyor. Topluluk, sekizinci büyük temsili olan ‘Güneş Ufuktan Şimdi Doğar’ adlı gösteriyi seyirciyle buluşturarak büyük alkış aldı.
Topluluk, Milli Mücadelemizin 100. yıl dönümünün gururla anıldığı bu gösteride Kurtuluş Yolu’nu anlatılar, danslar ve müzikler eşliğinde sahneye taşıdı. Büyük bir kalabalık tarafından beğeni toplayan gösterinin ardından Ayşe Başçavuşoğlu temsilde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarken görevli öğrencilere başarı belgesi takdim etti.
Bu haber, 22 Mayıs 2018 tarihinde Milliyet gazetesinin Ankara ekiyle Ticari Hayat gazetesinde yayımlanmıştır.
Her Mevsim Yurdumuzun Bir Köşesinde
Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları Halk Dansları Topluluğu (TFLHDT) temsillerine devam ediyor. Topluluk,yedinci büyük temsili olan‘Seyyah’ adlı gösteriyi seyirciyle buluşturarak büyük alkış aldı.
Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları Halk Dansları Topluluğu (TFLHDT) temsillerine devam ediyor. Topluluk,yedinci büyük temsili olan‘Seyyah’ adlı gösteriyi seyirciyle buluşturarak büyük alkış aldı.
Modern sahne teknikleri ile sadece Türk halk danslarını sevdirmeyi ve her yaştan gence kültürümüzü tanıtmayı amaçlayan TFLHDT her sene sahneye koyduğu tiyatral gösteriler ile büyük beğeni topluyor. 2010 yılında kurulan topluluğun sanat yönetmenliğini Mert Can Duman üstlenirken Sevda Yalçın ise sorumlu öğretmen olarak görev alıyor.
Topluluk daha önce“aşk-ı hayat”, “Masal”, “3”, “Hayalimdeki Ev” ve “Zülüf” ve “Hemdem” isimli gösterilerini sahneye koyarken bu sene sahnelenen“Seyyah”ın ardından sahneye davet edilen Okullar Genel Müdürü Ayşe Başçavuşoğlu temsilde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarken görevli öğrencilere başarı belgesi takdim etti.
Bu haber, 21 Mayıs 2018 tarihinde Haber Ankara‘da yayımlanmıştır. Haber ayrıca 23 Mayıs tarihli Habertürk gazetesinin Ankara eklerinde yayımlanmıştır.
Gençler Sahnede ‘Hemdem’ ile Büyüledi
Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları Halk Dansları Topluluğu (TFLHDT) temsillerine devam ediyor. Topluluk altıncı büyük temsili olan ‘Hemdem’ adlı gösteriyi seyirciyle buluşturarak büyük alkış aldı.
Modern sahne teknikleri ile sadece Türk halk danslarını sevdirmeyi değil, her yaştan gence kültürümüzü tanıtmayı amaçlayan TFLHDT her sene sahneye koyduğu Tiyatral gösteriler ile büyük beğeni topluyor. 2010 yılında kurulan topluluğun sanat yönetmenliğini Mert Can Duman üstlenirken Sevda Yalçın ise sorumlu öğretmen olarak görev alıyor.
Topluluğun “aşk-ı hayat”, “Masal”, “3”, “Hayalimdeki Ev” ve “Zülüf” isimli gösterilerinin ardından altıncı büyük temsili olan “Hemdem”in ardından sahneye davet edilen Okullar Genel Müdürü Ayşe Başçavuşoğlu temsilde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarken görevli öğrencilere başarı belgesi takdim etti.
Bu haber, 7 Haziran 2017 tarihinde Haber Ankara‘da yayımlanmıştır. Haber ayrıca 9 Haziran tarihli Milliyet ve HaberTürk gazetelerinin Ankara eklerinde yayımlanmıştır.
Ustayı Andılar
Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları Halk Dansları Topluluğu, beşimci büyük gösterisi olan “Zülüf”ü seyirciyle buluşturarak, büyük usta Neşet Ertaş’ı andı.
Sanat yönetmenliğini Mert Can Duman’ın yürüttüğü, Sevda Yalçın’ın ise sorumlu öğretmen olarak görev aldığı ve 2010 yılında kurulan topluluk; Türk Halk Oyunları’nın modern sahne sanatları teknikleri ile küçük yaştan itibaren öğrencilere sevdirilmesini amaçlıyor.
Bu haber, 19 Haziran 2016 tarihli Hürriyet Gazetesi’nin Ankara Eki’nde yayımlanmıştır.
Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları Halk Dansları Topluluğu “Aşk-ı Hayat”, “Masal” ve “3” isimli gösterilerinden sonra dördüncü gösterisi olan “Hayalimdeki Ev”i seyirciyle buluşturdu.
50. Yıl kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen gösteri, izleyenlerin beğenisini topladı.
Mert Can Duman, Elvan Sipahi Doğan ve Nazım Kurtuldu’nun eğitmen olarak görev aldığı ve 100 dansçının sahne aldığı eserin senaryosu Ebru Pınar’a ait.
Sorumlu öğretmenler ise Sevda Yalçın ve Figen Ilgaz.
Bu haber 5 Haziran 2015 tarihli Hürriyet Gazetesi’nin Ankara Eki’nde yayımlanmıştır.
http://www.hurriyet.com.tr/hayaldeki-ev-gercek-oldu-29206015