21 – 25 Ağustos Haftasında Ekonomide Ne Oldu Ne Bitti?

ABD’de sanayi üretimi Temmuz ayında %0,2 oranında artarken aynı dönemde kapasite kullanım oranı ise %76,7 seviyesinde gerçekleşti. Avro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda %0,6 oranında büyürken yıllık bazda ise %2,2 oranında büyüdü. Japonya’da ise Temmuz ayında ihracat %13,4 oranında artarken ithalat %16,3 oranında artış gösterdi.

İçeride ise işsizlik oranı Mayıs ayında %10,2 düzeyinde gerçekleşirken merkezi yönetim bütçesi Ocak-Temmuz döneminde 24,3 milyar TL açık verdi.

Küresel Ekonomi

  • Araştırma kuruluşu CPB’nin verilerine göre dünya ticaret hacmi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 oranında artarken küresel ihracat hacmi yüzde 5 oranında, küresel ithalat hacmi ise yüzde 4,3 oranında artış göstermiştir.
  • ABD’de 14 Ağustos ile sona eren haftada haftalık mortgage başvuruları %0,5 oranında azaldı.
  • ABD’de Temmuz ayında yeni konut satışları bir önceki aya göre %9,4 oranında geriledi.
  • ABD’de 19 Ağustos ile sona eren haftada haftalık işsizlik maaşı başvuruları 234 bin kişi oldu.
  • ABD’de Temmuz ayında mevcut konut satışları %1,3 oranında azaldı.
  • ABD’de Temmuz ayında dayanıklı mal siparişleri %6,8 oranında düşerek son üç yılın en düşük seviyesine geriledi.
  • Avro Bölgesi’nde Ağustos ayı imalat sanayi PMI değeri 57,4 ile sektörde genişlemeye işaret etti.
  • Avro Bölgesi’nde Ağustos ayı tüketici güven endeksi beklentilerin üzerinde gerçekleşerek -1,5 değerinde gerçekleşti.
  • Almanya’da ekonominin genel seyrini gösteren ZEW endeksi Ağustos ayında beklentilerin altında gerçekleşerek 10 değerine geriledi.
  • Almanya’da imalat sektörü PMI değeri Ağustos ayında 59,4 ile sektörde genişlemeye işaret etti.
  • Norveç ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %1,1 oranında büyüdü.
  • İspanya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %3,1 oranında büyüdü.
  • İsveç’te işsizlik oranı Temmuz ayında %6,6 seviyesinde gerçekleşti.
  • Birleşik Krallık ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda %0,3 oranında, yıllık bazda ise %1,7 oranında büyüdü.
  • Almanya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %0,8 oranında büyüdü.
  • Finlandiya’da işsizlik oranı Temmuz ayında %8,6 seviyesine yükseldi.
  • İsveç’te yılın ikinci yarısında kapasite kullanım oranı %0,5 oranında artış gösterdi.
  • Japonya’da Ağustos ayında imalat sektörü PMI değeri 52,8 ile sektörde genişlemeye işaret etti.
  • Japonya’da tüketici fiyatları Ağustos ayında yıllık bazda %0,4 oranında artış gösterdi.
  • Güney Kore’de üretici fiyatları Temmuz ayında yıllık bazda %3 oranında artış gösterdi.
  • Tayvan’da Temmuz ayında ihracat siparişleri bir önceki yılın aynı ayına göre %10,5 oranında artış gösterdi.
  • Hong Kong’da Temmuz ayında tüketici fiyatları %2 oranında artıl gösterdi.
  • Kanada’da perakende satışlar Haziran ayında aylık bazda %0,1 oranında artış gösterdi.
  • Meksika ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda %0,6 oranında, yıllık bazda ise %1,8 oranında büyüdü.
  • Singapur’da tüketici fiyatları Temmuz ayında %0,6 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde çekirdek enflasyon ise %1,6 seviyesinde gerçekleşti.
  • Tayvan’da sanayi üretimi Temmuz ayında %2,4 oranında artış gösterdi.
  • Güney Afrika’da tüketici fiyatları endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %4,6 oranında artış gösterdi.
  • Meksika’da perakende satışlar Haziran ayında bir önceki aya göre %1,1 oranında azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre %0,4 oranında artış gösterdi.
  • Brezilya’da Temmuz ayı cari işlemler açığı 3,4 milyar dolar olarak gerçekleşti
  • Hong Kong’da Temmuz ayında ihracat %7,3 oranında artarken ithalat ise %5,5 oranında artış gösterdi.
  • Singapur’da imalat sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %21 oranında artış gösterdi.

Türkiye

  • Reel kesim güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre 1,2 puan artarak 110,7 değerine yükseldi.
  • Ağustos ayında imalat sanayi kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %78,8 seviyesine yükseldi.
  • Tüketici güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,3 oranında azalarak 71,1 düzeyinde gerçekleşti.
  • 2016 yılında ihracatın %44,6’sı, ithalatın ise %59,4’ü büyük ölçekli girişimler tarafından yapıldı.
  • Temmuz ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %42,4 oranında artarken ipotekli satışlar ise aynı dönemde %62,4 oranında artış gösterdi.
  • Ağustos ayında hizmet sektörü güven endeksi %1,6 oranında, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,1 oranında, inşaat sektörü güven endeksi ise %3,3 oranında artış gösterdi.
  • Yılın ikinci çeyreğinde ticaret ve hizmet sektörlerinde ciro %2,2 oranında artış gösterirken istihdam ise %0,1 oranında azaldı.
  • Temmuz ayında ülkemize gelen turist sayısı %46,4 oranında artarken Ocak-Temmuz dönemindeki artış oranı %22 oranında gerçekleşti.
  • 2017 yılı Haziran ayında ülkemizde 282 milyon ABD doları uluslararası doğrudan yatırım çıkışı olurken yılın ilk yarısında ise 4,9 milyar dolar giriş olmuştur.
  • 18 Ağustos itibarıyla TCMB’nin brüt döviz rezervleri 87,6 milyar dolar olurken altın rezervleri ise 20 milyar dolara yükseldi.

south florida economic outlook background art

Yorum bırakın