Üretimde Sarsıntı

İki koca ay geçti, bir sabah uyandığımızda gerçekten de dünyanın başımıza yıkıldığını öğrendiğimizde. İki koca ay geçti, başkasının acısıyla yüreğimiz kavrulalı, ateşin sönse de kora dönüşüp de içimizi yakmaya devam edeli. Toplumsal etkilerini hayli uzun bir dönemde yaşamaya devam edeceğimiz Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ekonomik etkilerini ise görmeye başladık. Milli gelirimizin %9,8’ini oluşturan 11 ilimizde etkilerini derinden hissettiğimiz depremin ihracata ve üretime etkileri de derinden oluyor.

Üretimden başlayalım. 11 ilimizde etkilerini hissettiğimiz depremler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hasar tespit çalışmalarına göre yaklaşık 221 milyar TL’lik bir zarara sebep olurken deprem bölgesinde toplamda 1.400’ü aşkın üretim tesisinin yıkılmasına, 3 bini aşkın üretim tesisinin ise ağır hasarlı duruma gelmesine sebep oldu. Hiç şüphe yok ki, fiziki kaybımızdan ziyade can kayıplarımız yüreğimizi dağladı. Deprem bölgesinde istihdam edilen işgücünde ise büyük kaybımız söz konusu. Öyle ki, deprem öncesinde yaklaşık 1,4 milyon kişilik işgücünün vefat eden, yaralanan ve göç eden emekçilerimizi değerlendirdiğimizde işbaşına geri dönüş oranı %73 oldu. Maalesef bu oran, depremin merkez üsleri Hatay ve Kahramanmaraş’ta %30-50 bandına geriliyor.

Üretim tesislerindeki yıkımın ve işgücündeki kaybımızın sonuçlarını Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) dün açıkladığı verilerde görüyoruz. TÜİK’in verilerine göre depremin yaşandığı Şubat ayında sanayi üretimimiz yıllık bazda %8,2 azalırken bu azalış Kovid-19 salgınından bu yana yaşanan en derin yavaşlama olduğu dikkat çekti. Ancak şu noktanın da altını çizmek gerekir. Üretimimizdeki yavaşlama hiç şüphe yok ki yaşadığımız bu büyük felaket ile hız kazandı. Ancak üretim tarafındaki koşulların son dönemde zorlaştığı da bir gerçek. İstanbul Sanayi Odası’nın yaptığı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) değeri çalışmasına göre Şubat ayına kadar 15 ayda düşüş göstererek üretimin genel durumundaki zayıflamaya işaret etti. Ancak Mart ayıyla beraber deprem bölgesi başta olmak üzere üretimdeki aksaklıkların yeniden üretime dönmeye başlamasıyla sektörde görece olumlu bir rüzgar esmeye başladı.

Bir de ihracat tarafına bakalım. Depremden etkilenen 11 ilimizin 2022 yılı sonu itibarıyla ihracatımızdaki payı %8,63 olarak gerçekleşmişti. Ticaret Bakanlığının verilerine göre Şubat ayında aylık ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %6,4 gerilerken yıllık ihracatımızda da ivme kaybı gözlemlemiştik. Yine üretimde olduğu gibi ihracatta da toparlanmanın başlamasıyla birlikte Mart ayında ihracatımız Şubat ayına kıyasla daha olumlu geldi. Mart ayında ihracatımız %4,4 oranında artarken yılın ilk çeyreğindeki ihracat artışı ise bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 seviyesinde gerçekleşti.

Felaketin büyüklüğü ortada. Geri dönüşün zaman alacağı da… Hiç şüphesiz bu dönemde hepimize büyük görev düşüyor. Başta ilgili birçok kurum ve kuruluşun iş birliğiyle yaşadığımız bu büyük felaketin yaralarını hep birlikte sarmak, bundan daha da önemlisi yeni felaketlere daha bugünden hazırlanarak daha büyük kayıpların önüne o kayıpları yaşamadan geçmek için çalışmalarımızı durmaksızın sürdürmeliyiz.

Sağlıklı ve güzel bir hafta dileklerimle…

Bu yazı 12 Nisan 2023 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayımlanmıştır.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s