Çin işi

Çin ekonomisinden bir süredir pek de iyi haberler gelmiyor. Yeni yılın ilk işlem günü öncesinde açıklanan özel sektör imalat PMI (satın alma yöneticileri endeksi) değeri de bunun bir işareti. Çin’de özel sektör imalat sanayi PMI değeri Aralık ayında 48,2’ye gerileyerek beşinci aydır 50 eşik değerinin altında gerçekleşti.

Bu noktada bir hatırlatma yapalım: PMI değeri ilgili sektördeki satın alma yöneticilerinin beklentilerini ölçen bir endeks. Endeksler için 50 değeri eşik değer kabul ediliyor. 50’nin altında gelen veriler ilgili sektörde daralmaya işaret ederken 50’nin üzerindeki veriler ise genişlemeye işaret ediyor.

1 Ocak günü açıklanan Çin resmi imalat PMI değeri de Kasım’daki 49,6 değerinden Aralık ayında 49,7 değerine yükselerek imalat sanayinde hala sıkıntıların devam ettiğini gösterdi. Çin resmi PMI değeri en son Temmuz ayında 50 değerini almıştı.

Bu gelişmelerin hemen ardından Çin borsası CSI 300 yılın ilk işlem gününe %7 oranında keskin bir düşüşle başladı ve işlemler günün kalan kısmı için durduruldu. Çin kaynaklı gelişmelerden dolayı yurtiçinde de Dolar/TL kuru 2,9477 seviyesine kadar yükselirken BIST 100 endeksi de ilk seansı %1,34’lük düşüş ile kapattı.

Daralmanın işaret edildiği imalat sanayi bir kenara dursun, Çin’de sanayi üretim verileri de 2016 yılı için pek parlak bir görünüm çizmiyor. 2014’ün ilk aylarında %8,5 ila 9 arasında artışların görüldüğü sanayi üretiminde 2015 yılındaki gözle görülür düşüş grafikten de görülebiliyor.

china ind
Kaynak: Thomson Reuters

Çin’de dış ticaret verileri de iyi gitmiyor. Şüphe yok ki küresel ticaret de kriz dönemlerinden sonra en zayıf hacimli dönemini yaşıyor [1] ancak Çin’in ihracat değerleri de beklentilerin altında gerilemeye devam ediyor. Temmuz ayındaki %9,1’lik düşüş ile gerileme eğilimine giren Çin’in ihracatı üst üste beş aydır gerileyerek Kasım ayında da yıllık bazda %7,1 oranında düştü.

Son olarak, büyüme oranları. Çin yönetiminin belirlediği %7 büyüme oranını ilk defa tutturamama riskinin doğduğu 2015 yılının ilk ve ikinci çeyreklerinde %7 oranında büyüyen Çin ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde ise %6,9 oranında büyüdü. 19 Ocak’ta açıklanacak yıllık büyüme oranı merakla beklediğimiz bir veri.

Bloomberg’in 4 Ocak tarihli haberinde Çin ekonomisinde hükümetin teşvikleriyle kısa vadede etkin bir toparlanmanın görülmesinin zor olduğu ve Çin Merkez Bankası’nın finansal piyasalardaki gelişmeleri de izleyerek para politikasında piyasalara likidite sağlayacak şekilde bir aksiyon alabileceğinden bahsediliyor.

FED’in Aralık ayındaki faiz artırımının hemen ardından 2016 yılı finansal piyasalar için hareketli başladı. Şüphesiz yıl içerisindeki gelişmeler yakından takip edilecek ancak dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki olası bir yavaşlamanın kelebek etkisinin tüm küresel piyasaları yakından etkileyeceğini öngörmek çok da yanlış olmaz.

Reklam

4 comments

  1. […] Haftaya Çin’deki imalat sanayi haberleriyle başladık. Yeni yılın ilk işlem günü öncesinde açıklanan özel sektör imalat PMI değeri Aralık ayında 48,2’ye gerileyerek beş ay üst üste daralmaya işaret etti. 1 Ocak günü açıklanan Çin resmi imalat PMI değeri de Kasım’daki 49,6 değerinden Aralık ayında 49,7 değerine yükselerek imalat sanayinde hala sıkıntıların devam ettiğini gösterdi (Duman, 2015, Çin İşi). […]

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s