Sıcaktan erimek üzere olduğumuz şu tatil günlerinde biz Ankara’da kalanlar zamanımızın çoğunu tatile gidip de fotoğraflarıyla güzel anlarını ölümsüzleştiren tanıdıklarımızı kıskanmakla geçiriyoruz. Ramazan Bayramı’nın 3,5 günlük tatil gününün dokuz güne uzatılmasıyla beraber son dönemlerde iyileşse de yıl başından bu yana turizm sektörünü hayli sıkıntılı bekleyişlere sürükleyen siyasi kırılganlıklar yerli turistlerin –klişe bir tabir ile- kıyılara akın etmesiyle bir miktar tazmin edilmiş gibi gözüküyor. Şöyle bir baktığımızda herkes halinden memnun gibi. Peki, yabancı ziyaretçilerimizin durumu nasıl? Gelin bir on dakikanızı rica edeyim bu hafta da.
Geçtiğimiz günlerde Rusya ve İsrail ile ikili ilişkilerimizin düzelmesine yönelik hayli olumlu ve etkili adımlar atıldı. Şüphesiz bu adımların etkisini henüz görmüş değiliz; önümüzdeki dönemde açıklanacak istatistikler ile beraber özellikle yabancı turist sayısında görülen keskin düşüşün yerini bir miktar iyileşme alacağına inanıyorum. Sizinle bu hafta bu köşede Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Mayıs ayı itibarıyla yayınladığı en güncel veriler aracılığıyla yaptığım ufak bir değerlendirmeyi paylaşmak istiyorum. Böylece iyileşme adımlarını da –ekonomi tabiri ile- bir şok olarak alırsak ex-ante bir analiz yapmak mümkün gibi görünüyor. İlerleyen dönemde güncellenmiş veriler ile beraber iyileşme adımlarının turizm sektörüne olan etkisini de değerlendirme imkânı buluruz.
Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı 2015 yılının Ağustos ayından bu yana aralıksız düşüş gösteriyor. En son geçen yılın Temmuz ayında %5,1 oranında artan yabancı turist sayısı 2016 yılının ilk beş aylık döneminde %23 oranında geriledi. 2016 yılının Ocak ayında %6,4 oranındaki düşüş ile yıla başlayan yabancı turist sayısı Mayıs ayına gelindiğinde %34,7 ile son dönemlerin en keskin düşüşünü gerçekleştirdi.
ŞEKİL 1: 2015 ve 2016 Yıllarında Aylara Göre Ülkemizi Ziyaret Eden Yabancı Sayısı

Ülkemizde misafir ettiğimiz yabancıların milliyetlere göre dağılımı incelemek istediğimizde, sizin de tahmin ettiğiniz sonuç ile karşılaşıyoruz. 2015 yılına kıyasla 2016 yılının Mayıs ayında sayısı en fazla düşüş gösteren yabancı ziyaretçi Rusya Federasyonu’ndan. 2016 yılının Mayıs ayında Rusya Federasyonu’ndan ülkemiz gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre tam %92 oranında azalmış durumda. Yine aynı dönemde Irak’tan gelen ziyaretçi sayısı %77 oranında, Libya’dan gelen ziyaretçi sayısı %74 oranında, Pazar günü final maçı ile sona erecek Euro 2016 Avrupa Şampiyonası’nda maç sonu seremonileri ile kalbimizde taht kuran İzlanda’dan gelen ziyaretçi sayısı ise %73 oranında azaldı. OECD’ye üye Avrupa ülkelerinden ve tüm OECD üye ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısı %37 oranında azalırken Avrupa ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısı ise %33 oranında azalmış durumda. Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre ziyaretçi sayısı değişiminde pozitif sayıyı gördüğümüz ilk üç ülke sırasıyla Ukrayna, Ürdün ve İsrail oldu. Rus ziyaretçilerimiz yerine Ukraynalı ziyaretçilerimiz ülkemizi tercih ediyor.
ŞEKİL 2: 2016 Yılı Mayıs Ayında Seçilmiş Ülkelere Göre Türkiye’yi Gelen Yabancı Ziyaretçi Sayısındaki Değişim

Ocak-Mayıs döneminde de ülkelere göre ziyaretçi sayısı dağılımında keskin düşüşler dikkat çekiyor. Hatırlarsınız, bundan yaklaşık 1,5 yıl önce “Misafirlerimiz Azalıyor” başlığı ile yine ülkemize gelen ziyaretçi sayısındaki değişimi konusuna değinmiştim. O günden bugüne oranlar değişti ancak genel trend aynı kalmış gözüküyor. Yılın ilk dört ayı itibarıyla %68 oranında azalan ülkemizi ziyaret eden Rus turist sayısı Ocak-Mayıs dönemi itibarıyla ise %83 oranında azalmış gözüküyor. Yazının başında da bahsettiğim gibi; son dönemlerde uzatılan zeytin dallarının ilerleyen dönemde şüphesiz ki bu oranlar üzerinde iyileştirici etkisi olacaktır ancak Rus tarafından özellikle ülkemizi ziyaret etmek isteyen vatandaşlara uygulanan yaptırımlar etkili olmuşa benziyor.
Yılın ilk beş aylık döneminde ülkemizi ziyaret eden yabancı turist sayısı toplamda %23 oranında gerilerken aynı dönemde OECD’ye üye Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısında %28,2 oranında, Avrupa ülkelerinin tamamından ülkemize gelen turist sayısında ise %24 oranında bir gerileme mevcut. Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre sayıları artış gösteren turistler ise sırasıyla İsrail, Ürdün, Bahreyn ve Ukrayna’dan ülkemize yolculuk yapmışlar.
ŞEKİL 3: 2016 Yılı Ocak-Mayıs Döneminde Seçilmiş Ülkelere Göre Türkiye’yi Gelen Yabancı Ziyaretçi Sayısındaki Değişim

Kamuda çalışanlar için bir nimet olan dokuz günlük tatilin son günlerine giriyoruz, yerli turistler dönüş yoluna geçiyor. Dönüş yolculuğunda tüm değerli okuyucularımızdan dikkatli olmalarını rica ediyorum. Tatilin ilk altı gününde yüze yakın vatandaşımızı trafik kazalarında kaybettik, ne yazık ki.
Biz yine bu satırlarda gündemdeki ekonomik gelişmeleri sizinle beraber takip ediyor olacağız. Ramazan Bayramı’nızı bir kez daha kutluyor, güzel bir hafta diliyorum.
Bu yazı 11 Temmuz 2016 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.
Öne çıkan görsel: studying-in-us.org
[…] diyerek söz başlamıştım sizinle 11 Temmuz tarihinde bu köşeden buluştuğumuzda. Yar Bana Bir Tatil Medet başlığıyla paylaştığım köşe yazımda ülkemizi ziyaret eden yabancı turist sayısının […]
BeğenBeğen