7 – 11 Kasım Haftasında Ekonomide Ne Oldu Ne Bitti?

Aralık ayındaki FED toplantısına yaklaşırken ABD’nin yeni başkanının Trump olması, faiz artırım ihtimalini bir miktar aşağıya çekti. Çin’in ihracatı Ekim ayında da gerileyerek 2016 yılındaki zayıf performansını devam ettirdi.

İçeride ise Eylül ayı cari işlemler açığı 1,7 milyar dolar olurken yıllandırılmış cari açık yükseldi. Sanayi üretimi ise Eylül ayında yıllık bazda %3,1 oranında geriledi.

Küresel Ekonomi

  • ABD’de 5 Kasım ile sona eren haftada 254 bin ile beklentinin altında gerçekleşti.
  • Avro Bölgesi’nde perakende satışlar Eylül ayında aylık bazda %0,2 oranında azalırken yıllık bazda ise %1,1 oranında arttı.
  • Almanya’da sanayi üretimi Eylül ayında aylık bazda %1,8 oranında azaldı.
  • Almanya’da Eylül ayında ihracat %0,7 oranında, ithalat ise %0,5 oranında azaldı.
  • Birleşik Krallık’ta Eylül ayında sanayi üretimi aylık bazda %0,4 oranında azalırken yıllık bazda ise %0,3 oranında artış gösterdi.
  • Yunanistan’da sanayi üretimi Eylül ayında %0,1 oranında arttı.
  • Almanya’da tüketici fiyatları Ekim ayında aylık bazda %0,2 oranında, yıllık bazda ise %0,8 oranında arttı.
  • Çin’de Ekim ayında ihracat %7,3 oranında azalırken ithalat ise %1,4 oranında azaldı. Dış ticaret fazlası 49,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
  • Çin’de Ekim ayında tüketici fiyatları endeksi aylık bazda %0,1 oranında gerilerken yıllık bazda ise %2,1 oranında artış gösterdi.
  • Çin’de Ekim ayında üretici fiyatları %1,2 oranında artış gösterdi.
  • Kanada’da inşaat izinleri Eylül ayında %7 oranında azaldı.
  • Brezilya’da perakende satışlar Eylül ayında aylık bazda %1 oranında, yıllık bazda ise %5,9 oranında azaldı.
  • Güney Kore’de Ekim ayı işsizlik oranı %3,7’ye geriledi.

Türkiye

  • Cari işlemler açığı Eylül ayında 1,7 milyar dolar olurken 12 aylık cari işlemler açığı ise 32 milyar 412 milyon dolara yükseldi.
  • Eylül ayında perakende satış hacmi endeksi bir önceki aya göre %0,4 oranında azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre ise %1 oranında arttı.
  • Sanayi üretim endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre %3,8 oranında, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %3,1 oranında azaldı.
  • Trafiğe kayıtlı araç sayısı Eylül ayında aylık bazda %15,8 oranında azalırken yıllık bazda ise %4,2 oranında azaldı. Eylül ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı araç sayısı 20 milyon 802 bin adet oldu.
  • Eylül ayında ihracat birim endeksi %2 oranında azalırken ihracat miktar endeksi ise %3,6 oranında azaldı.
  • Eylül ayında ithalat birim endeksi %4,8 oranında azalırken ihracat miktar endeksi ise %4,3 oranında azaldı.
  • Sanayi ciro endeksi Eylül ayında aylık bazda %2,4 oranında, yıllık bazda ise %1,3 oranında azaldı.
  • 4 Kasım itibarıyla TCMB’nin brüt döviz rezervleri 103,8 milyar dolar olurken altın rezervleri ise 16,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

south florida economic outlook background art

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s