Konut Fiyatlarındaki Artış Aşağı Yönlü

Okulların açılması ile beraber her yılın bu vakitlerinde olduğu gibi bu yıl da konut piyasasında hareketlilik gözlemleniyor, etrafımızda yine “ev fiyatları çok pahalı” cümlesini sıklıkla duyuyoruz. Ben de bu haftaki buluşmamızın konusu olarak artan konut fiyatlarına ayırmak istedim. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) her ay yayınladığı Konut Fiyat Endeksi’ne göre ülkemizde konut fiyatları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,6 oranında artış gösterdi.

TCMB her ay yayınladığı Konut Fiyat Endeksi ile Türkiye genelinde konut piyasasındaki fiyat değişimlerinin takip edilmesini; böylece ülke genelini kapsayan bir endeks hesaplanarak piyasadaki fiyat hareketleri ile ilgili değerlendirmeler yapılabilmesini mümkün kılmaktadır. 2010 yılında 100 değeri aldığı varsayılarak hesaplanan endeks değerindeki değişmeler ülke genelinde ve belirlenen istatistiki bölgeler itibarıyla konut fiyatlarındaki ortalama değişimlere dair fikir vermektedir.

Öncelikle ülke genelindeki konut fiyatları artışının 2011 yılından bu yana görünümüne bakalım. 2014 yılından itibaren hâlihazırda çift haneli oranlarda artan konut fiyatları, hızlı artışını sürdürmüş; 2015 yılının ortalarında yaklaşık %20 düzeyinde artış oranları gözlemlenmiştir. 2016 yılıyla beraber konut fiyatlarındaki yıllık değişimin ateşi biraz olsun sönmüş; %12-14 bandına çekilmiştir.

Değerlendirmeye dâhil ettiğim 2011 yılından itibaren ülke genelinde konut fiyatları yıllık bazda ortalama %13,5 oranında artış gösteriyor. Hiç şüphe yok ki, bu değişim ülke genelini yansıtmakla beraber belirlenen bölgeler itibarıyla artış oranında farklılıklar görülmekte. 2017 yılının başından Temmuz ayının sonuna kadar geçen yedi aylık süre dikkate alındığında ortalama olarak konut fiyatlarının en fazla arttığı istatistiki bölgemiz Balıkesir ve Çanakkale’nin içinde olduğu TR22 Bölgesi. 2017 yılının başından beri TR22 bölgesinde yıllık bazda konut fiyatlarında ortalama %21,9 oranında artış görülürken bu bölgeyi sırasıyla Trakya Bölgesi’nin illeri Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’daki %19,9 oranında artış ile İzmir’deki %19,4 oranındaki artış takip etti.

2017 yılının başından beri geçen dönemde konut fiyatlarının en az oranda arttığı yerler ise görece ülkemizin Doğu bölgesindeki iller oldu. Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’ın içinde bulunduğu TRC3 bölgesinde konut fiyatlarındaki artış yıllık bazda yalnızca %1,7 oranında gerçekleşirken, Kilis, Adıyaman ve Gaziantep’te %2,7 oranında; Diyarbakır ve Şanlıurfa’da ise %4,1 oranında gerçekleşti.

Ankara’da konut fiyatları ülke genelinden daha az artıyor

Peki, güzel şehrimiz Ankara’da durumlar nasıl? İsterseniz ilk önce kısa dönemli bir değerlendirme yaptıktan sonra büyük resme bakmaya çalışalım. 2017 yılının ilk yedi aylık döneminde Türkiye genelinde konut fiyatları ortalama olarak yıllık bazda %12,8 oranında artış gösterirken Ankara’da ise bu artış oranı %9,2 seviyesinde gerçekleşti. Diğer bir deyişle 2017 yılında Ankara’daki konutların fiyatları ülke genelindeki eğilimden daha düşük oranda artış gösterdi.

Uzun dönemli değerlendirmemizde de aynı sonuca ulaşıyoruz: TCMB’nin yayınladığı Konut Fiyat Endeksi’nin 2011 yılının başından beri yıllık değişimlerine bakıldığında Türkiye genelinde konut fiyatlarının yıllık bazda ortalama %13,5 oranında arttığını; ancak Ankara’da bu artış oranının %10 seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz.

Aşağıdaki şekil de; 2011-Temmuz 2017 yılında Ankara’da ve Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki yıllık değişim oranlarını gösteriyor.

ŞEKİL: 2011-Temmuz 2017 Döneminde Ankara’da ve Türkiye Genelinde Konut Fiyat Endeksi’ndeki Yıllık Değişim

Şekil1
Kaynak: TCMB.

Bu hafta sizlere ünlü şair Turgut Uyar’ın kendi kadar meşhur dizeleriyle veda edeyim: “Eylül toparlandı gitti işte, Ekim filan da gider bu gidişle Tarihe gömülen koca koca atlar, tarihe gömülür o kadar.” Tarihe gömdüğünüz her ne var ise; bırakın orada kalsın.

Güzel bir hafta olsun.

Bu yazı 6 Ekim 2017 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.


konut

 

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s