Havalar ısındıkça bu satırlarda yaptığımız değerlendirmeler de daha fazlaca turizm alanına kayıyor. Değerli okuyucularımız hatırlayacaktır; geçen hafta içerisinde 2018 yılının ilk çeyreğinde yabancı turist sayısının %34,9 arttığından, Mart ayı özelinde ise bu artış oranının %34,8 olduğundan bahsetmiştik. Ülkemizde ikamet eden ve seyahate çıkan; bu haftaki buluşmamız kapsamında yerli turist olarak nitelendireceğimiz kişi sayısı ise 2017 yılının dördüncü çeyreğinde %27,2 düzeyinde arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Hanehalkı Yurt İçi Turizm İstatistiklerine göre yapılan hesaplamalarda 2017 yılının tamamında yapılan seyahat sayısının bir önceki yıla göre %12,8 artarak 77 milyonun üzerine çıktığını görüyoruz. Hiç şüphe yok ki, bu seyahat sayısı toplamı içerisinde bir kişinin tatil, gez, toplantı, ziyaret vb. gibi farklı amaçlarla yaptığı seyahatler de bulunuyor. Öyle ki, 2017 yılında yapılan her 100 yurtiçi seyahatten 68’ini yakınları ziyaret oluştururken 21’ini ise gezi, eğlence, tatil kategorisi oluşturuyor. Sene içerisinde yaptığımız her 100 seyahatten 2’si ise iş seyahati.
Yine 2017 yılının tamamında yapılan toplam yerli turizm seyahatinin %71’sini arkadaş veya akraba evini ziyaret oluşturdu. Akraba veya arkadaş evinde kalan vatandaşlarımız yapmış oldukları seyahatlerde ortalama 8,7 gece kalırken kendi evinde kalan yerli turistler ise ortalama 25,7 gece konakladılar. Yurtiçinde ikamet eden vatandaşlarımızın yıl içerisinde otel veya pansiyon konaklamaları ise ortalama 4 gece sürüyor.
Yaş grupları itibarıyla en fazla yurtiçi seyahati öngörüldüğü gibi 25-44 yaş grubundaki bireyler yaptı. Ortalama 6,1 gece konaklayan 25-44 yaş grubunu daha uzun konaklama süresiyle 45-64 yaş grubundaki bireyler takip ediyor. Söz konusu yaş grubundaki bireyler yıl içerisinde yaptıkları yurtiçi seyahatlerde toplamda ortalama 9,6 gece konaklarken 65 yaş grubunun üzerindeki bireyler ise 20,2 gece ile bu alanda listenin tepesinde yer alıyor.
Gezi, eğlence veya tatil harcamaları en yüksek tutarda harcamanın yapıldığı seyahat türü oldu. 2017 yılında yerli turistlerin yapmış oldukları seyahatlerde gezi, eğlence ve tatil seyahati yapan bireyler ortalama 773 TL harcama yaparken iş seyahatlerinde ise ortalama 686 TL’lik harcama yapıldı. Hem en uzun konaklama süresine sahip hem de toplam içerisindeki payı en yüksek olan yakınları ziyaret seyahat türü seyahat başına yapılan ortalama harcama tutarında ise listenin sonunda yer alıyor. 2017 yılının tamamında yakınları ziyaret etmek için yapılan seyahatlerde bireyler ortalama 346 TL harcama yaptı.
Ülkemizde 2018 yılına gayet olumlu bir görünüm çizerek başlayan yabancı turist sayısı artış yönünde hareket ede dursun, sahip olduğumuz kültürel ve turistik varlıkların değerini kavrama ve bu varlıkların daha iyi tanıtımının yapılması amacıyla yurtiçi turizmin de geliştirilmesi büyük önem arz ediyor. Siz değerli okuyucularımız arasından da katılanlar ya da yakından takip edenler şüphesiz var olacaktır: Yaklaşık 60 yıldır ülkemizin batısı ile doğusunu birleştiren Doğu Ekspresi, genç bireyler arasında kendine ancak sosyal medyada yapılan paylaşımlar vasıtasıyla yer bulabildi. Bu konu hakkında o kadar şaka yapıldı ki bir tanesi yurtiçi turizmin de neden bir an önce geliştirilmesi gerektiğini birazcık da ironik bir dille ortaya koyuyor: Instagram yokken Doğu Ekspresi ile neden Kars’a gidildiğini çözemeyen genç şakası, özellikle sosyal medya paylaşımlarıyla beraber talebi giderek daha hızlı bir şekilde artan Doğu Ekspresi’ne olan ilgiyi de gözler önüne seriyor.
Büyükşehirler bir yana dursun, ülkemizin henüz bu kadar meşhur olamamış yerlerinde yolda yürürken bile kendinizi bir açık hava müzesindeymiş gibi hissetmenize yeterli olan bu kültür ve turizm varlıklarının daha etkin tanıtımının yapılması; ülkemize gelen yabancı turist sayısıyla beraber vatandaşlarımızın da yurtiçi seyahatlerinin sayısını artıracaktır.
Güzel ve mutlu bir hafta geçirmeniz ümidiyle…
Bu yazı 9 Mayıs 2018 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.