Bundan 99 yıl önce, ulu önderimiz, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, köhne bir vapurla Samsun’a yaklaşırken aklında sadece bir fikir vardı: bu vatanın kurtuluşu! Yıllar sonra doğum günü sorulduğunda Atatürk 19 Mayıs tarihini işaret etmiş; bu önemli günü aynı zamanda gençlere armağan ederek bütün ümidinin gençlikte olduğunun altını çizmişti. Biz de geçtiğimiz hafta kutladığımız 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle bu haftaki köşemizde gençlere dair birtakım bilgileri toparlamaya çalıştık.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun İstatistiklerle Gençlik araştırmasının sonuçlarına göre 2017 yılı sonu itibarıyla 80,8 milyon olan nüfusumuzun %16,1’ini gençler oluştururken genç nüfus oranının 2040 yılında %13,4, 2060 yılında %11,8 ve 2080 yılında %11,1 olacağı öngörüldü. Ülkemizde Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri genç nüfusun en yüksek olduğu yerler olarak dikkat çekiyor. 2017 yılında genç nüfus oranının en yüksek olduğu il %25,6 ile Hakkâri olurken Hakkâri’yi %23,8 ile Şırnak ve %23,6 ile Bayburt izledi. Genç nüfus oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla; %13 ile Muğla, %13,3 ile Balıkesir ve %13,8 ile İzmir ve Sinop oldu.
İşsizlik oranı ve daha da önemlisi işsizlik oranında süregelen atalet durumu önemli birer sorun olarak karşımızda duruyor. Bunun yanında, genç nüfustaki işsizlik oranı da ülkemizin yapısal sorunlarından birisi olarak çözülmeyi bekliyor. Hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre; gençlerde işsizlik oranı, 2016 yılında %19,6 iken 2017 yılında %20,8 olarak gerçekleşti. Genç erkeklerde işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,4 puan artarak %17,8 olurken, genç kadınlarda bu oran bir önceki yıla göre 2,4 puan artarak %26,1 oldu.
Gençlerin %76’sı hiç tütün ürünü kullanmadı
Değerli okuyucularımız söz konusu araştırmanın detaylı sonuçlarına TÜİK’in resmi sitesinden ulaşabilir ancak ben bu haftaki buluşmamızda kıyıda köşede kalan birkaç dikkat çekici sonucu paylaşmak istiyorum. Ülkemizde 15-24 yaş grubu arasındaki gençlerin %75,9’u hiç tütün ürünü kullanmadığını ifade ederken her gün tütün ürünü kullananların oranı ise %18,1 oldu. Bu hiç şüphe yok ki sevindirici bir sonuç: Çünkü 2014 yılında %67,7 olan hiç tütün ürünü kullanmayan gençlerin oranı aradan geçen iki yılda 8,2 puan artış gösterdi. Tütün ürünü kullanma oranı genç erkeklerde daha yüksek bir düzeyde. Her 10 genç erkeğin 3’ü her gün tütün ürünü kullanıyor.
ŞEKİL 1: 2014 ve 2016 Yılları İtibarıyla Genç Nüfusta Tütün Ürünü Kullanma Durumu (Kaynak: TÜİK)
Gençler günde 4 dakika okuyor
Gençlere ilişkin kıyıda köşede kalmış ilginç istatistiklere bir de okuma alışkanlığını eklemek istiyorum. TÜİK’in Zaman Kullanım Araştırmasını yaş grupları itibarıyla değerlendirdiğimizde 15-24 yaş aralığındaki gençlerin gün içerisinde ortalama olarak yalnızca 4 dakikalarını okumaya ayırdıklarını görüyoruz. Yine ortalama olarak 9 saat 9 dakika uyuyan gençler ortalama 2 saat 13 dakikalarını ise TV izlemeye ya da radyo ve müzik dinlemeye ayırıyor.
Yıllar süren kurtuluş mücadelesi ve inkılap sürecinin ardından, küllerinden doğan medeni bir devlet olarak tarih sahnesinin yerini alan Türkiye Cumhuriyeti aradan geçen yüz yıla rağmen Ata’sını minnetle anıyor. Atamızın doğum gününü kutladığımız bu özel günde “Bütün ümidim gençliktedir” diyerek gençliğe olan inancını en iyi şekilde ifade eden önderimizin izinde durmadan yürüyoruz.
Güzel bir hafta olsun.
Bu yazı 25 Mayıs 2018 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.