Son dönemlerde konut satışları ve satışlar üzerindeki teşvikler gündemi bir hayli meşgul ederken ülkelerdeki motorlu kara taşıtları sayısı ve bu sayıdaki dönemsel değişimler de ekonominin görünümü hakkında bilgi veren göstergelerden biri olarak kabul edilir.
Geçtiğimiz hafta içerisinde Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Motorlu Kara Taşıtları İstatistiklerine göre Mayıs ayı itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıt sayısı bir önceki aya göre %3,1 artarken geride bıraktığımız yılın aynı ayına göre ise %9,1 azaldı. 2018 yılının Mayıs ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı 22 milyon 645 bine yükselirken yılın ilk beş aylık döneminde trafiğe 426 bin yeni taşıt katıldı.
ŞEKİL 1: 2017 ve 2018 Yıllarında Aylar İtibarıyla Trafiğe Kaydı Yapılan Taşıt Sayısı (Kaynak: TÜİK)
Mayıs ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 22 milyon 645 bin 85 adet taşıtın %54,3’ünü otomobil, %16,4’ünü kamyonet, %13,9’unu motosiklet, %8,2’sini traktör, %3,7’sini kamyon, %2,2’sini minibüs, %1’ini otobüs, %0,3’ünü ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Yine benzer şekilde, Mayıs ayı içerisinde trafiğe kaydı yapılan motorlu kara taşıtlarının yarıdan fazlasını da otomobiller oluşturdu.
Yılın ilk beş aylık döneminde ülkemizde 472 bin 575 adet taşıtın trafiğe kaydı yapılırken 46 bin taşıtın da kaydı silindi. Trafik sıkışıklığından, kalabalıktan şikâyetçi iseniz çok haklısınız; çünkü yalnızca beş aylık dönemde caddelerde 426 bin 140 adet yeni taşıt boy göstermeye başladı. Sevindirici bir haber vereyim siz değerli okuyucularımıza: her ne kadar 426 bin yeni motorlu kara taşıtı trafiğe çıkmış olsa da bu sayı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre hız kesmiş durumda.
Beş aylık dönemde yaşanan 426 binlik artıştan sonra Temmuz ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 22,7 milyona yükseldi. 4,15 milyon araç ile İstanbul bu alanda başı çekerken Ankara’da kayıtlı taşıt sayısı 1,9 milyon, İzmir’de ise 1,4 milyon olarak gerçekleşti. Diğer bir deyişle, trafiğe kayıtlı her 1000 taşıtın 86’sının üzerinde Ankara’nın plaka kodu olan “06” takılı. Bir diğer dikkat çekici nokta ise, yalnızca İstanbul’da ülkemizin 51 ilinde olduğu kadar kayıtlı taşıt bulunması.
Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre dünyada, Finlandiya kişi başına düşen taşıt sayısında zirvede. Finlandiya’da kişi başına 1,07 taşıt düşerken Finlandiya’yı 1,05 taşıt ile Andorra izliyor. Ülkemizde ise her 4 kişiye bir motorlu taşıt düşerken otomobil sahipliğinde ise bu sayı 7 kişiye çıkıyor. 15 yaş üzeri nüfusta ise her 5 kişinin bir tane otomobili var.
Yılın ilk beş aylık kısmında, bir sebebi de akaryakıt fiyatlarındaki yüksek seyre bağlanabilecek olan trafiğe katılan taşıt sayısında yaşanan hız kesilmesi yaz mevsiminde satışların artması öngörüsüyle tekrar artış yönüne geçebilir.
Siz değerli okuyucularımıza naçizane bir tavsiyede bulunarak bu haftaki buluşmamızı sonlandıralım: Siz siz olun, trafikte sakin kalmanın yollarını bulun.
Güzel bir hafta olsun.
Bu yazı 13 Temmuz 2018 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.