Geçtiğimiz yılın yaz aylarının sonuna doğru döviz kurları kaynaklı keskin hareketler ekonomimizin neredeyse her alanında kendini yakından hissettirmiş; inşaat sektörü de bu keskin hareketlerden payını almıştı. Dövize bağımlı girdi fiyatlarının artması inşaat maliyetlerini de yukarı taşımız ve Eylül ayı itibarıyla inşaat maliyetleri yıllık bazda %39,7’lik artışla son zamanların en yüksek değerine ulaşmıştı.
Ekonomimizdeki dengelenme dönemi kendini inşaat maliyetlerinin durulmasında da gösterdi ve Eylül ayından itibaren maliyetler sürekli düşüş gösterdi. 2018 yılı sonu itibarıyla halen yüksek bir seviye olarak kabul edilse de inşaat maliyetlerindeki bir önceki yıla göre artış oranı %25,7 düzeyine geriledi. Şekil 1, 2017 ve 2018 yıllarında İnşaat Maliyet Endeksi’ndeki yıllık değişim oranlarını gösteriyor.
ŞEKİL 1: 2017 ve 2018 Yıllarında İnşaat Maliyet Endeksi Yıllık Değişim Oranı
Kaynak: TÜİK.
TÜİK’in hazırlamış olduğu İnşaat Maliyet Endeksi inşaat maliyetlerindeki genel görünümün yanı sıra ikamet amaçlı kullanılan binalarda da maliyet görünümünü bizlere sunuyor. 2018 yılı sonu itibarıyla ikamet amaçlı inşa edilen binalarda inşaat maliyet endeksi bir önceki aya göre %1,33 azalış gösterirken bir önceki yılın aynı ayına göre ise artış oranı %26,16’ya geriledi. Geçtiğimiz yılın yaz sonunda konut fiyatlarındaki reel gerilemeyle birlikte inşaat maliyetlerindeki keskin yükselişler konut sektöründeki desteklerin devamını gerekli kılmıştı. Bugün geldiğimiz noktada, konut sektörü satışlar ve fiyatlar kanalından halen zayıf bir görünüm çizse de maliyetlerdeki düşüş eğilimi güzel bir haber olarak karşımıza çıkıyor. Şekil 2 ise Aralık ayı sonu itibarıyla kullanım alanları itibarıyla inşaat maliyetlerindeki aylık ve yıllık değişim oranlarını gösteriyor.
ŞEKİL 2: 2018 Yılı Aralık Ayında Kullanım Alanlarına Göre İnşaat Maliyet Endeksinde Aylık ve Yıllık Değişim Oranları
Kaynak: TÜİK.
Güzel bir hafta olsun.
Bu yazı 1 Mart 2019 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.