Turizm Enflasyonu

Tatil sezonunu sona erdirdik, okulların da açılmasıyla birlikte yeniden yoğun bir koşuşturma temposuna girdik. Gecikmeli gelen turizm istatistikleri hem ülkemizde misafir ettiğimiz yabancı ziyaretçilerin hem de yurt içinde ikamet eden vatandaşlarımızın turizmdeki eğilimlerini ayrıntılı bir şekilde değerlendirme imkânı sunuyor. Geçtiğimiz haftalarda bu satırlardan ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin turizm istatistiklerine göz atmıştık. Bu haftaki buluşmamızda da Türkiye İstatistik Kurumunun paylaştığı Hanehalkı Yurt İçi Turizm İstatistikleri’ni ele alacağız.

2022 yılının ikinci çeyreğinde seyahate çıkan vatandaşlarımızın sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,5 artarken seyahat sayısında ise buna benzer bir artış olarak %7,3 oranında artış görüldü. Bu dönemde toplam geceleme sayısı ise yine bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,6 azaldı. Seyahate çıkan kişi sayısı ve toplam seyahat sayısı artarken geceleme sayısında daha yüksek bir oranda gerçekleşen azalış ortalama geceleme sayısında da azalışı beraberinde getiriyor.

Öyle ki, 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir Türk vatandaşı çıktığı seyahatinde ortalama 8,4 gece konaklarken 2022 yılının aynı döneminde bu süre 6,5 geceye geriledi. Grafiğe baktığımızda 2020 yılının başından bu yana yerli turistlerin ortalama geceleme sayısında bir azalış söz konusu. 2020 yılının ikinci çeyreğinde 12,7 gece olan ortalama geceleme süresi 2022 yılına geldiğimizde 6,5 geceye – yarı yarıya – gerilemiş durumda.

Yerli turist geçen yıllara kıyasla daha az süreyle konaklarken turizme ayırdığı harcamalarda ise artış söz konusu. TÜİK’in istatistiklerine göre 2021 yılının ikinci çeyreğinde seyahat başına 1.008 TL harcama yapan yerli turist 2022 yılının aynı döneminde ortalama 1.727 TL harcadı. Bu artış söz konusu dönemde %71’e işaret ederken gece başına ortalama harcama ise 120 TL’den 265 TL’ye yükselmiş durumda. Hiç şüphesiz bu artışta seyahat harcamalarını oluşturan kalemlerdeki fiyat artışları etkili. Toplam seyahat harcaması içerisinde %37 paya sahip olan ulaştırma ile %26,8 paya sahip yeme ve içme harcama kalemindeki fiyat artışları turizm enflasyonunun temelini oluşturuyor.

Turizmde yaşanan enflasyon yapılan araştırmaların da konusu oluyor. Konaklama fiyatlarındaki değişimi inceleyen bir araştırma sadece Eylül ayında konaklama fiyatlarında bir önceki yılın aynı ayına göre %142 artış gözlemlendiğini ortaya koydu. Oda fiyatlarında en çok artış yaşanan il %247 ile Trabzon olurken onu %211 ile İstanbul, %135 ile Antalya, %120 ile Muğla ve %119 ile İzmir takip etti. Mersin’in artıştan en az etkilenen il olduğu belirtildi. Araştırmaya konu olan tesislerin ortalama oda fiyatı ise bir yıl içerisinde 555 TL’den 1.341 TL’ye yükseldi.

Ülkemizde yaşanan fiyat artışları artık her alanda kendini derinden hissettirirken bütün bir yılın yorgunluğunun atılması için planlanan yılın yaz aylarındaki konaklamalar geceleme sayısının azalması ve ortalama harcamaların artması turizm enflasyonunun da gündemdeki yerini güçlendirdiğine işaret ediyor.

Güzel ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz ümidiyle…

Bu yazı 26 Ekim 2022 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayımlanmıştır.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s