Yeni yılın ilk günlerinde geride bıraktığımız yılı incelemeye devam ediyoruz. Bu sefer ise konumuz kur hareketleri. 2015 yılı Amerikan Merkez Bankası’nın (FED), ABD ekonomisinde görülen toparlanma emarelerinin güçlenmesinin ardından 10 yıllık uzun bir süre sonrasında ilk defa faiz artırımına mı gideceği, eğer gidecekse bu artırımın dozunun ne kadar olacağı tartışmalarıyla geçti. Nitekim beklenen haber Aralık ayında geldi. FED Aralık ayında düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) ardından oybirliği ile faizlerin 25 baz puan artırıldığını duyurdu. Böylece faiz bandı %0-0,25 aralığından %0,25-0,50 aralığına çekilmiş oldu.
Yılın geneline bakıldığında Amerikan Doları’nın aralarında Avro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frankı’nın bulunduğu gelişmiş para birimleri karşısındaki değerini gösteren DXY endeksinde %9,3 oranında bir artış gözlemlenmiştir. DXY endeksini yukarı doğru hareketinin “Amerikan Doları’nın söz konusu para birimleri karşısında daha güçlü duruma geldiği” şeklinde yorumlanabildiğini hatırlatmakta fayda var.
Türk Lirası ise gerek dış gelişmeler gerekse de ülkemizdeki gelişmeler nedeniyle hareketli bir yılı geride bıraktı. Yıla 2,3299 seviyelerinden başlayan TL, 15 Eylül’de 3,0654 ile tarihi yüksek seviyesini görmüş; yılı ise 2,9167 seviyesinden kapatmıştır. Amerikan Doları’nın gelişmiş para birimleri karşısında %9,3 oranında değer kazandığı 2015 yılında Türk Lirası ise Amerikan Doları karşısında %25,2 oranında eğer kaybetmiştir.

Peki diğer para birimlerinin 2015 yılındaki performansları nasıl oldu? 2015 yılı başında MSCI Emerging Market Index tarafından yıl boyunca izlenmesi gereken 10 yükselen ekonomi arasındaki ülkelerin para birimleri, Amerikan Doları karşısında ortalama %10,4 oranında değer kaybetti. Kolombiya Pesosu %32,7 oranındaki değer kaybıyla en kötü performansa sahip para birimi olurken en iyi performans ise %0,04 oranında değer kazanan BAE Dirhemi’ne ait.

Son olarak, dünya genelinde seçilmiş 24 para biriminin Amerikan Doları karşısındaki performanslarına bakıp yazıyı sonlandıralım. Aralarında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinkileri de bulunduğu seçilmiş para birimleri arasında Şubat ve Aralık aylarındaki devalüasyonlar nedeniyle Azerbaycan Manatı en fazla değer kaybı yaşayan para birimi olarak karşımıza çıkıyor.
2015 yılında Amerikan Doları karşısında %98,8 oranında değer kaybeden Azerbaycan Manatı’nı %51,4’lük değer kaybı ile Arjantin Pesosu, %49’luk değer kaybı ile Brezilya Reali, %32,7’lik değer kaybı ile Kolombiya Pesosu ve %25,6’lık değer kaybı ile Rus Rublesi izliyor. 2015 yılında Amerikan Doları karşısında değer kazanan para birimleri ise Hong Kong Doları, Avro, Avustralya Doları ve Yeni Zelanda Doları. Yeni Zelanda Doları Amerikan Doları karşısında %12,2 oranında değer kazanarak seçilmiş para birimleri arasında en iyi performansı gösteren para birimi oluyor.

Kurlarda hareketli bir yılın ardından 2016 yılı da gerek siyasi gerekse de ekonomik gelişmeler ile beraber kurlarda hareketli günlerin yaşanacağı bir yıl olacağa benziyor.
İlk görsel: currencysymbols.in
[…] tam bir yıl önce bugün 2015 Yılında Kur Hareketleri başlığıyla paylaştığım yazımı “Kurlarda hareketli bir yılın ardından 2016 […]
BeğenBeğen