Geçen hafta Çin İşi başlıklı yazımda söze “Çin ekonomisinden bir süredir pek de iyi haberler gelmiyor.” diye başlamıştım. Yılın ilk haftası piyasalarda bir hayli hareketli geçti. Çin Borsası CSI 300 Pazartesi ve Perşembe günlerinde %7’ye varan düşüşler nedeniyle işleme kapatıldı. Yatırımcılarda olumsuz algı ortaya çıkardığı için bu mekanizmanın durdurulduğu açıklandı. Dünya Bankası 2016 için geçen Haziran ayında yaptığı yüzde 3,3’lük küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,9’a çekti. Petrol fiyatları son 12 yılın en düşük seviyesine geriledi (4-8 Ocak Haftasında Ekonomide Ne Oldu Ne Bitti?).
Yoğun bir haftanın ardından biraz sakinleşmeyi umduğumuz bugünün sabahına ise yine Uzakdoğu’dan haberler ile uyandık. Çin’de CSI 300 Endeksi %5,03’lük satış ile güne başlarken SSEC Endeksi’nde ise satışlar %5,29’u buldu.
Sadece Çin’de değil neredeyse tüm Asya borsalarında da satışlar görülüyor gün içinde. Öyle ki Asya borsalarının grafiği kıpkırmızı. Satışlar Hong Kong’da %5,29’a ulaşırken Güney Kore’de %1,67, Japonya’da %1,34, Hindistan’da %1,19 ve Tayvan’da %1,10 seviyelerinde.
BIST 100 endeksi güne Uzakdoğu’dan gelen satış dalgasıyla satıcılı başlarken yurtiçinde cari işlemelr açığının yıllıklandırılmış bazda düşüşünü devam ettirmesi ve açıklanan yeni Orta Vadeli Program ile beraber banka hisselerindeki alımlar ile beraber tekrar alıcılı görünüme dönerek gün itibarıyla Uzakdoğu’dan pozitif ayrıştı.

Kurlarda da belirsizliklerle ilişkili olarak düzensiz hareketler devam ediyor. Dün gece Güney Afrika Randı Çin kaynaklı gelişmeler ve Japon yatırımcıların ZAR cinsinden pozisyonlarını kapatmaları sonucu bir ara %9’a varan oranda değer kaybetse de gün içerisinde %2 civarında değer kaynıyla işlem görüyor. Japon Yeni %0,6 oranında, Malezya Ringgiti, Çin Yuanı ise %0,1 oranında değer kaybetmiş durumda.
Türk Lirası ise Asya piyasalarında gece yarısında 3,0409 seviyesini görmüş olsa da gün içerisinde yeni Orta Vadeli Program’ın açıklanması ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin görece olumlu gelmesiyle beraber 3,02’ye kadar gerileyerek Asya’daki gelişmelerden şimdilik pozitif ayrışmış durumda.
Yine hareketli bir hafta bizi bekliyor gibi.
[…] Ocak haftası, hafta başında yine Uzakdoğu’dan gelen satış dalgasıyla (bkz: ‘Satış’ Doğudan Yükselir) hareketli başladı. Öyle ki Pazartesi sabahına Güney Afrika Randı’ndaki %9’a […]
BeğenBeğen
[…] üzere, daha önceki yazılarımızda (bkz: ‘Satış’ Doğudan Yükselir, bkz: Çin İşi) özellikle Çin’deki CSI100 ve SSEC endekslerindeki keskin düşüşlerden […]
BeğenBeğen