Geçtiğimiz hafta bu satırlarda söze “Bu hafta hem yurtiçinde hem de küresel piyasalarda görece sakin bir haftayı geride bıraktık.” diyerek başlamıştık ama 29 Şubat-4 Mart haftası sakinlikte bir önceki haftayı da geride bırakır nitelikte geçti. Yurtdışında Avro Bölgesi, Çin ve Japonya’dan belli başlı makroekonomik veriler takip ederken yurtiçinde ise dış ticaret istatistikleri ile tüketici fiyat endeksi değerleri bu haftanın esas konusunu oluşturdu.
Küresel Ekonomi
- ABD’de Şubat ayı tarım dışı istihdam artışı 242 bin kişi olarak gerçekleşirken işsizlik oranı ise %4,9 oranında gerçekleşti.
- ABD’de fabrika siparişleri Ocak ayında %1,6 oranında artarak beklentilerin altında gerçekleşti.
- ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 27 Şubat ile biten haftada 278 bin kişi olarak gerçekleşti.
- Avro Bölgesi’nde tüketici fiyatları endeksi Şubat ayında %0,2 oranında geriledi. Gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon ise %0,7 oranında gerçekleşti.
- Avro Bölgesi’nde Ocak ayında işsizlik oranı %10,3 seviyesinde gerçekleşirken bu oran AB-28 ülkeleri için ise %8,9 oranında gerçekleşti.
- Almanya’da istihdam Ocak ayında yıllık bazda %1,2 oranında artarken aylık bazda ise %0,7 oranında azaldı.
- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Çin’in kredi notu görünümünü durağan’dan negatif’e revize etti.
- Çin’de imalat PMI değeri Şubat ayında 49 değerini alarak üst üste 7 aydır daralmaya işaret etti.
- Çin Merkez Bankası, büyümeyi desteklemek amacıyla zorunlu karşılık oranını %0,5 oranında azalttı. Böylece bankaların rezerv olarak tutmak zorunda oldukları nakit miktarı azalacak.
- Japonya’da Ocak ayında işsizlik oranı %3,2 düzeyinde gerçekleşti.
- Japonya’da imalat sanayi PMI değeri 50,10 düzeyinde gerçekleşerek genişlemeye işaret etti.
- Avustralya Merkez Bankası gösterge faizi %2 düzeyinde olan rekor düşük seviyede sabit tuttu.
- Brezilya Merkez Bankası politika faizini %14,25 seviyesinde sabit tuttu.
- Brezilya ekonomisi 2015 yılında %3,8 oranında küçülerek son 25 yılın en kötü büyüme performansını gösterdi.
- Azerbaycan Merkez Bankası, politika faiz oranını 200 baz puan artırarak %7’ye yükseltti.
- 4 Mart itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı 37,5 dolar seviyesinden işlem görürken WTI petrolünün varil fiyatı 34,9 dolardan, spot altın ise 1.261 dolardan işlem görüyor.
Türkiye
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun işbirliğiyle oluşturulan resmi dış ticaret istatistiklerine göre Ocak ayında ihracat yıllık bazda %22 oranında azalırken ithalattaki azalma ise %19,7 oranında gerçekleşti. Dış ticaret açığımız Ocak ayında %13,4 oranında iyileşerek 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
- Ocak ayında ülkemiz en fazla Almanya’ya ihracat yaparken ithalatta ise ilk sırayı Çin aldı. Yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracatımızdaki payı Ocak ayında %3,2 olarak gerçekleşti.
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın geçici istatistiklerine göre 2016 yılı Şubat ayında ihracatımızı %3,3 oranında artarken ithalatımız ise %7,7 oranında azaldı. Geçici istatistiklere göre Şubat ayında dış ticaret açığımız 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
- Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Şubat ayında aylık bazda %0,02 oranında düşerken bir önceki yılın aynı ayına göre ise %8,78 oranında arttı.
- Aylık bazda en yüksek enflasyon artışı Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’ın içinde bulunduğu TRA2 grubunda gerçekleşirken fiyatı en çok artan ilk üç ürün sırasıyla kuru soğan, salatalık ve limon oldu.
- 2016 yılının Ocak ayında %16,8 oranında azalan Ekonomik Güven Endeksi Şubat ayında da %14,8 oranında azalarak endeksin hesaplanmaya başladığı tarihten bu yana en düşük düzeyini gördü.
- TÜİK’in açıkladığı girişimcilik istatistiklerine göre Türkiye genelinde işveren olarak çalışanlar içerisinde kadınların oranı %8 oldu. İşveren girişimlerin 2014 yılında doğum oranı %15,7 olurken 2014 yılında yeni doğan işveren girişimlerin istihdam yaratma oranı %7,7 oranında gerçekleşti.
- 2015 yılında evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre %0,5 oranında artarken boşanan çiftlerin sayısı ise söz konusu dönemde %0,7 oranında arttı.
- Yurt içi üretici fiyat endeksi Şubat ayında aylık bazda %0,2 oranında düşerken bir önceki yılın aynı ayına göre ise %4,47 oranında artış gösterdi.
- 2015 yılının son çeyreğinde saatlik işgücü maliyeti endeksi bir önceki çeyreğe göre %1,5 oranında artarken saatlik kazanç endeksi ise söz konusu dönemde %0,6 oranında arttı.
- 26 Şubat ile biten haftada TCMB’nin brüt döviz rezervleri 93,7 milyar dolar olarak açıklanırken brüt altın rezervleri ise 17,1 milyar dolarak açıklanmıştır.
- 26 Şubat itibarıyla Dolar/TL kuru 2,9204 seviyesinden, Avro/TL kuru ise 3,2060 seviyesinden işlem görüyor.