21 – 25 Kasım Haftasında Ekonomide Ne Oldu Ne Bitti?

Avro Bölgesi’nde ve Avrupa ülkelerinde imalat sanayi PMI değerleri toparlanmaya işaret etse de kıtanın en büyük ekonomisi Almanya üçüncü çeyrekte ivme kaybetti. Almanya yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %1,5 oranında büyüdü. Japonya’da Ekim ayında ihracat %10,3 oranında gerilerken ithalat ise %16,5 oranında azaldı.

İçeride ise hafta boyunca kur hareketleri gözlemlendi. Dolar/TL 3,44 ile tarihi zirvesini güncellerken TCMB’nin faiz artırım kararı da kuru aşağı yönlü baskılamaya yeterli olmadı. Öte yandan Ekim ayında konut satışları yıllık bazda %25,1 oranında, kredili konut satışları ise %71,8 oranında artış gösterdi.

Küresel Ekonomi

  • ABD’de 19 Kasım ile sona eren haftada haftalık işsizlik maaşı başvuruları 251 bin kişi oldu.
  • Avro Bölgesi’nde Kasım ayında tüketici güven endeksi 6,1 değerine yükseldi.
  • Avro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI değeri 53,7 ile sektörde genişlemeye işaret etti.
  • Almanya ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,2 oranında, yıllık bazda ise yüzde 1,5 oranında büyüse de önceki dönemlere göre performansı zayıfladı.
  • Almanya’da imalat sanayi PMI değeri Kasım ayında 54,4 ile sektörde yükselmeye işaret etti.
  • İspanya ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,7 oranında, yıllık bazda ise yüzde 3,2 oranında büyüdü.
  • Almanya’da iş dünyasının beklentilerini ölçen IFO endeksi Kasım ayında 110,4 değeri ile değişiklik göstermedi.
  • Almanya’da tüketici güven endeksi Aralık ayı için 9,8 değerine yükseldi.
  • Japonya’da tüketici fiyatları endeksi Ekim ayında yıllık bazda yüzde 0,4 oranında gerilerken çekirdek enflasyon ise yüzde 0,1 oranında arttı.
  • Japonya’da imalat sanayi Kasım ayında PMI değeri 51,1 ile sektörde genişlemeye işaret etti.
  • Japonya’da Ekim ayında ihracat yüzde 10,3 oranında azalırken ithalat ise aynı dönemde yüzde 16,5 oranında azaldı.
  • Suudi Arabistan’da tüketici fiyatları endeksi Ekim ayında yıllık bazda yüzde 2,6 oranında artış gösterdi.
  • Singapur ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 2 oranında küçülürken yıllık bazda ise yüzde 1,1 oranında büyüdü.
  • Singapur’da tüketici fiyatları endeksi Ekim ayında yıllık bazda yüzde 0,1 oranında azalırken çekirdek enflasyon ise yüzde 1,1 oranında arttı.
  • Tayvan’da sanayi üretimi Ekim ayında yıllık bazda yüzde 3,7 oranında artış gösterdi.
  • Meksika ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 1 oranında, yıllık bazda ise yüzde 2 oranında büyüdü.
  • Hong Kong’da Ekim ayında ihracat yüzde 1,8 oranında azalırken ithalat ise yüzde 0,5 oranında artış gösterdi.

Türkiye

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 50 baz puan artırarak %7,50’den %8’e; faiz koridorunun üst bandını ise %8,25’ten %8,50’ye yükseltti.
  • TCMB faiz kararının yanında ayrıca, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarında tüm vade dilimlerinde olmaz üzere 50 baz puan indirime gitti.
  • Hafta içinde yurtiçinde yaşanan gelişmeler sonrasında Dolar/TL kuru 3,4420 seviyesi ile Avro/TL kuru ise 3,63 seviyesi ile tarihi rekorunu güncelledi. Dolar/TL kuru 25 Kasım’da öğle saatlerinde 3,44 seviyelerinden işlem görüyor.
  • 18 Kasım itibarıyla TCMB’nin brüt döviz rezervleri 101,3 milyar dolara, altın rezervleri ise 16,2 milyar dolara geriledi.
  • Ekim ayında yurt dışı üretici fiyat endeksi aylık bazda %2,8 oranında artış gösterdi.
  • Tüketici güven endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre %6,9 oranında azalarak 68,9 değerine geriledi.
  • Konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %25,1 oranında artarken kredili konut satışları ise aynı dönemde %71,8 oranında artış gösterdi.
  • Kasım ayında hizmet sektörü güven endeksi artış gösterirken perakende ticaret sektörü güven endeksi ile inşaat sektörü güven endeksi azalış gösterdi.
  • TCMB Kasım ayı beklenti anketine göre yıl sonu dolar kuru beklentisi 3,1203’ten 3,3369’a yükseldi. Yılsonu TÜFE beklentisi ise %7,8 oranında gerçekleşti.
  • Ekim ayı sonu itibarıyla merkezi yönetim borç stoku 725,4 milyar TL oldu.
  • Kasım ayında kapasite kullanım oranı beklentilerin üzerinde gerçekleşerek %76,4 oldu.

south florida economic outlook background art

Reklam

One comment

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s