ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 298 bin kişiye yükselerek son beş yılın en güçlü artışına işaret ederken Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika faizinde değişikliğe gitmedi. Çin’de Ağustos ayında ihracat %5,5 oranında artarken Japonya ekonomisinin yılın ikinci çeyreğindeki büyüme oranı %2,5’e revize edildi.
İçeride ise sanayi üretimi Temmuz ayında yıllık %14,5 ile güçlü bir artış kaydederken tüketici fiyatlarındaki yıllık artış Ağustos ayı ile beraber yeniden çift hanelere ulaştı.
Küresel Ekonomi
- ABD’de 28 Ağustos ile sona eren haftada haftalık mortgage başvuruları %3,3 oranında arttı.
- ABD’de Temmuz ayında ihracat bir önceki aya göre %0,3 oranında azalırken ithalat ise aynı dönemde %0,2 oranında geriledi. Temmuz ayında dış ticaret açığı 43,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
- ABD’de 26 Ağustos ile sona eren haftada haftalık işsizlik maaşı başvuruları 298 bin kişi oldu.
- Avrupa Merkez Bankası (AMB) Eylül ayında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.
- Avro Bölgesi’nde üretici fiyatları Temmuz ayında yıllık bazda %2 oranında artış gösterdi.
- Avro Bölgesi’nde bileşik PMI değeri Ağustos ayında 55,7 değerinde sabit kaldı.
- Avro Bölgesi’nde perakende satışlar Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,3 oranında gerilerken bir önceki yılın aynı ayına göre ise %2,6 oranında artış gösterdi.
- Avro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,6 oranında büyürken bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %2,3 oranında büyüdü.
- İsviçre ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %0,3 oranında büyüdü.
- Romanya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %5,9 oranında büyüdü.
- Yılın ikinci çeyreğinde Slovakya ekonomisi %3,3 oranında büyürken Macaristan ekonomisi ise %3,2 oranında büyüdü.
- Macaristan’da perakende satışlar Temmuz ayında %4,1 oranında artış gösterdi.
- Almanya’da sanayi siparişleri Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,7 oranında geriledi.
- Çekya’da sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,3 oranında artış gösterdi.
- İsveç’te sanayi üretimi Temmuz ayında aylık bazda %0,9 oranında gerilerken yıllık bazda ise %5,3 oranında artış gösterdi.
- İtalya’da perakende satışlar Temmuz ayında aylık bazda %0,2 oranında geriledi.
- Yunanistan’da Haziran ayı işsizlik oranı %21,2 seviyesine geriledi.
- İsviçre’de işsizlik oranı Ağustos ayında %3 oranında gerçekleşti.
- Almanya’da Temmuz ayında ihracat bir önceki aya göre %0,2 oranında artarken ithalat ise aynı dönemde %2,2 oranında artış gösterdi.
- Birleşik Krallık’ta sanayi üretimi Temmuz ayında aylık bazda %0,2 oranında, yıllık bazda ise %0,4 oranında artış gösterdi.
- Almanya’da Ağustos ayında bileşik PMI değeri 55,8 değerine yükseldi.
- İsviçre’de Ağustos ayı enflasyon oranı %0,5 düzeyine yükseldi.
- İspanya’da sanayi üretimi Temmuz ayında %1,9 oranında artış gösterdi.
- Çin’de Caixin hizmetler PMI değeri Ağustos ayında 52,7 değeri ile sektörde genişlemeye işaret etti.
- Çin’de Ağustos ayında döviz rezervleri 3,1 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
- Çin’de Ağustos ayında ihracat %5,5 oranında artarken ithalat ise %13,3 oranında artış gösterdi.
- Japonya ekonomisinin yılın ikinci çeyreğindeki büyüme oranı %2,5’e revize edildi.
- Brezilya’da sanayi üretimi Temmuz ayında aylık bazda %0,8 oranında, yıllık bazda ise %2,5 oranında büyüdü.
- Brezilya’da otomobil satışları Ağustos ayında %15,4 oranında artış gösterdi.
- Rusya’da tüketici fiyatları Ağustos ayında %3,3 oranında artış gösterdi.
- Rusya’da Ocak-Temmuz döneminde dış ticaret fazlası 2016 yılının aynı dönemine göre %23,5 oranında artarak 72 milyar dolara yükseldi.
- Endonezya’da tüketici fiyatları Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,1 oranında gerilerken bir önceki yılın aynı ayına göre ise %3,8 oranında artış gösterdi.
- Kolombiya’da Temmuz ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre %37,6 oranında arttı.
- Güney Kore’de cari işlemler hesabı Temmuz ayında 7 milyar dolar fazla verdi.
- Nijerya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %0,6 oranında büyüdü.
- Filipinler’de tüketici fiyatları Ağustos ayında yıllık bazda %3,1 oranında arttı.
- Güney Afrika ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda %2,5 oranında büyüdü.
- Avustralya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,8 oranında artış gösterdi.
- Kanada Merkez Bankası faiz oranını %0,75’ten %1’e yükseltti. Kanada doları %2’ye yakın yükseldi.
- Avustralya’da Temmuz ayında ihracat %2 oranında azalırken ithalat ise %1 oranında azaldı.
- Tayvan’da Ağustos ayında ihracat %12,7 oranında artarken ithalat ise %6,9 oranında arttı.
Türkiye
- Ağustos ayında ihracatımız %12,4 oranında artarken ithalatımız ise %15,3 oranında artış gösterdi. Son 12 aylık ihracatımız ise %7,8 oranında artış ile 152,6 milyar dolar seviyesine ulaştı.
- Ağustos ayında ekonomik güven endeksi bir önceki aya göre %2,5 oranında artarak 106 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, inşaat sektörü, reel kesim (imalat sanayi), hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
- Tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında aylık bazda %0,52 oranında; yıllık bazda ise %10,68 oranında artış gösterdi.
- Yurt içi üretici fiyat endeksi Ağustos ayında aylık bazda %0,85 oranında, yıllık bazda ise %16,34 oranında artış gösterdi.
- Yılın ikinci çeyreğinde saatlik işgücü maliyetleri bir önceki çeyreğe göre %3,2 oranında artarken saatlik kazanç endeksi ise aynı dönemde %3,3 oranında artış gösterdi.
- Sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,3 oranında artış gösterirken bir önceki yılın aynı ayına göre ise %14,5 oranında artış gösterdi.
- Ağustos ayında en yüksek reel getiri BIST100 Endeksi’nde olurken bu endeksi sırasıyla külçe altın, Avro ve mevduat faizi izledi.
- 1 Eylül itibarıyla TCMB’nin brüt döviz rezervleri 91,5 milyar dolara yükselirken altın rezervleri ise 20,5 milyar dolar seviyesine yükseldi.