Küresel ticaret hacmi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,1 artarken aynı dönemde küresel ihracat hacmi ise %5,7 artış gösterdi. ABD’de açıklanan FED tutanaklarına göre pek çok FED yetkilisi yakın dönemde bir faiz artırımına sıcak bakarken Avro Bölgesi’nde imalat sanayi sektörü genişlemeye devam ediyor.
İçeride ise hafta içerisinde Dolar/TL kuru tarihi zirvesine yükselirken konut satışları Ekim ayında azalış gösterdi. Yine Ekim ayında tüketici güven endeksinde ise %3,2 düzeyinde azalış gözlemlendi.
Küresel Görünüm
- Eylül ayında küresel ticaret hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre %5,1 arttı. Küresel ihracat hacmi aynı dönemde %5,7 artarken ithalat hacmi ise %4,5 arttı.
- ABD Merkez Bankasının (FED) görev süresi dolacak olan başkanı Janet Yellen, yeni başkan Powell yemin ettikten sonra FED’den ayrılacağını söyledi.
- ABD’de ikinci el konut satışları Ekim ayında %2 arttı.
- ABD’de 18 Kasım ile sona eren haftada haftalık işsizlik maaşı başvuruları 239 bin kişi arttı.
- ABD’de dayanıklı mal siparişleri Ekim ayında %1,2 oranında azaldı.
- Açıklanan FED tutanaklarına göre pek çok FED yetkilisi yakın zamanda bir faiz artışını garanti görürken birkaç yetkili ise düşük enflasyon nedeniyle yakın dönemde faiz artışına karşı olduklarını ifade etti.
- Almanya’da Ekim ayında üretici fiyatları aylık %0,3 artarken yıllık bazda ise %2,7 oranında artış gösterdi.
- İngiltere, bu yıl için büyüme tahminini %2’den %1,5’e revize etti. 2018 yılı için daha önce %1,6 olarak yapılan büyüme tahmini ise %1,4’e revize edildi.
- Almanya ekonomisi üçüncü çeyrekte çeyreklik bazda %0,8 büyürken yıllık bazda ise %2,8 oranında büyüdü.
- Almanya’da imalat sektörü PMI değeri Kasım ayında 62,5 ile sektörde genişlemeye işaret etti.
- Avro Bölgesi’nde hizmet sektörü PMI değeri Kasım ayında 56,2 ile sektörde genişlemeye işaret etti.
- Avro Bölgesi’nde imalat sektörü PMI değeri Kasım ayında 60,0 ile sektörde genişlemeye işaret etti.
- Güney Afrika Merkez Bankası politika faiz oranını %6,75’te sabit bıraktı.
- Almanya’da IFO ekonomik beklenti endeksi Kasım’da 111 değerine yükseldi.
Türkiye
- Yurt dışı ÜFE Ekim ayında aylık bazda %4,3, yıllık bazda ise %25,8 artış gösterdi.
- Merkezi yönetim borç stoku Ekim ayında 867,4 milyar TL’ye yükseldi. Aynı dönemde merkezi yönetim alacak stoku ise 17,6 milyar TL oldu.
- TCMB, piyasadaki likiditeyi yönetebilmek için bankaların gecelik borç alma limitini sıfıra düşürürken geç likidite penceresi faiz oranını 25 baz puan artırdı. Bu kararın ardından TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ilk kez %12,25’e yükseldi.
- Tüketici güven endeksi Kasım ayında %3,2 azalarak 65,2 değerine geriledi.
- Türkiye Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye piyasalarındaki son dönemdeki dalgalanmanın geçici olduğunu, kamu ve bankacılık sektörünün güçlü duruşunun bu dalgalanmayı bertaraf edeceğini ifade etti. Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye’nin şoklara karşı direncini daha da artıracak adımlara devam edileceğini sözlerine ekledi.
- Ülkemizde konut satışları Ekim ayında %5,7 azalırken yabancılara konut satışları ise %70,9 düzeyinde artış gösterdi.
- Geçen hafta içerisinde 533 milyon dolarlık tahvil satışı yapan yabancılar yurtiçi piyasalardan 79 milyon dolarlık tahvil alımı yaptı.
- 17 Kasım ile sona eren haftada TCMB’nin brüt döviz rezervleri 94 milyar 537 milyon dolar olurken altın rezervleri ise 22 milyar 495 milyon dolar oldu.