Ankara’da Her 4 Kişiye Bir Otomobil Düşüyor

Her sabah işe giderken ya da her akşam işten çıkıp da evimize giderken önümüzdeki aracın stop lambalarına uzun uzun bakıp da özellikle büyükşehirlerde giderek daha büyük bir karmaşa haline gelen trafik sıkışıklığına söylenir dururuz. Ancak bir yandan da –eğer imkânımız varsa- aracımızın içinde o en sevdiğimiz şarkı çalarken radyonun sesini biraz daha açıp yolda olmanın keyfine varırız. İşte bu ikilem içerisinde geçen bir yılda daha trafikteki motorlu kara taşıtları bir önceki yıla göre artış gösterdi. 2017 yılında trafikteki motorlu kara taşıtı sayısı 2016 yılına kıyasla %5,4 arttı.

2016 yılında 21 milyon 90 bin düzeyinde olan ülkemizdeki motorlu kara taşıt sayısı 2017 yılı sonu itibarıyla %5,4 artarak 22 milyon 219 bine yükseldi. Yıllık artış oranında ilk üç sırada Tunceli, Bingöl ve Trabzon yer alırken listenin sonunda ise sırasıyla Şanlıurfa, Van ve Ağrı bulunuyor. 2017 yılında 81 ilimizden 34’ünde motorlu kara taşıtı sayısında ülke genelinden daha yüksek bir artış gözlendi. Ankara’da motorlu kara taşıtı sayısı ise 2017 yılında bir önceki yıla kıyasla %6,2 arttı.

ŞEKİL 1: 2002-2017 Döneminde Ülkemizdeki Motorlu Kara Taşıtı ve Otomobil Sayısı (Kaynak: TÜİK)

şekil1

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde ülkemizin nüfus verisi de açıklandı ve artık neredeyse 81 milyonluk bir ülkeyiz. Motorlu kara taşıtları sayısını nüfus verisiyle beraber incelediğimizde illerimizdeki yoğunluğu da bir miktar gözler önüne sermiş oluyoruz. Öyle ki, 2017 yılı sonu itibarıyla motorlu kara taşıtı başına düşen kişi sayısı ülke genelinde 3,6 olarak hesaplandı. Bu sayı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki illerimizde görece daha yüksek seyrederken diğer bölgelerde ise daha düşük düzeylerde. Örneğin Hakkâri’de bir motorlu kara taşıtı başına 29 kişi düşerken Muğla’da ise her iki kişiden birinin bir motorlu kara taşıtı mevcut.

Ankara’da her dört kişinin bir otomobili var

Hiç şüphe yok ki motorlu kara taşıtı dediğimiz zaman bölgeler itibarıyla kullanımı farklılık gösterebilen kamyon, kamyonet, traktör vb. gibi araçlar da devreye giriyor. Bu haftaki buluşmamıza konusunu veren değerlendirmemizi bir miktar standart hale getirebilmek için illerde trafikteki otomobil sayısını dikkate alacak olursak sonuçlar biraz daha değişik bir hale bürünüyor. Ülke genelinde bir otomobil başına 6,7 kişi düşerken Ankara’da ise her 4 kişinin bir otomobili var. Motorlu kara taşıtlarının tamamındaki sonuç burada da karşımıza çıkıyor: Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki illerimizde bir otomobil başına düşen kişi sayısı diğer bölgelere kıyasla daha fazla. Örneğin, Hakkâri’de bir otomobil başına 131 kişi düşerken bu sayı Şırnak’ta 123, Ağrı’da ise 53 kişi.

ŞEKİL 2: Seçilmiş İllerde Bir Otomobil Başına Düşen Kişi Sayısı  (Kaynak: TÜİK)

şekil2

2017 yılında illerimizin tamamında bir önceki yıla göre otomobil yoğunluğu artış göstermiş durumda. Diğer bir deyişle, yıllar itibarıyla giderek daha fazla otomobil sahibi oluyor, bir otomobile giderek daha az biliyoruz. Trafikte giderken de şoför mahalli haricinde boş giden araçları daha fazla gördükçe sanıyorum ki yazımın başında belirttiğim trafik sıkışıklığına söylenen hallerimizle daha fazla karşılaşacağız.

Güzel bir hafta olsun.

Bu yazı 16 Şubat 2018 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.


taşıt.Gif

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s