Hedef 40 Milyon Turist

Hava sıcaklıkları arttıkça siz değerli okuyucularımızın da etrafında “tatil” sözcüğünün daha fazla duyulmaya başladığına eminim. Aranızda henüz yaz tatiline çıkamayanlar varsa gelin beraberce bu haftaki buluşmamızı yılın şimdiye kadarki kısmında tatile çıkanların istatistiklerine ayıralım.

Kültür ve Turizm Bakanlığının her ayın sonunda açıkladığı Sınır Giriş-Çıkış İstatistiklerine göre Mayıs ayında ülkemize giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı 2017 yılının Mayıs ayına göre %27,3 artış göstererek 3,7 milyona ulaşırken yılın ilk beş ayı itibarıyla ülkemize gelen yabancı turist sayısı ise 11,5 milyon kişiye ulaştı.

Hepimiz hatırlayacağız, 2016 yılı ülkemizde yaşanan ve hatırlamak dahi istemediğimiz birtakım üzücü gelişmeler nedeniyle turizm sektörüne ağır darbeler bırakarak geride kaldı kalmıştı. 2016 yılının tamamında ülkemize gelen yabancı turist sayısı 25,4 milyonla gerek hedeflenen düzeyin gerekse de geçmiş yıllardaki düzeyin hayli gerisinde kalmıştı. Önceki haftalardaki buluşmamızda da 2017 yılıyla beraber turizm sektöründe yüzlerin gülmeye başladığını ve 2016 yılının kayıplarının hızlı bir şekilde kapatıldığını yazmıştık. Öyle ki, 2017 yılında özellikle sezon olarak nitelendirebileceğimiz Nisan-Eylül ayları arasındaki dönemde ortalama %36 artış gösteren yabancı turist sayısı, yılın tamamında ise %28 artarak 32 milyonu aşmıştı.

Turizm sektöründe 2017 yılıyla beraber gülen yüzler 2018 yılında ise iyiden iyiye dişlerini gösterir oldu. 2018 yılının ilk aylarında geçen seneki azalmanın baz etkisiyle birlikte yüksek oranda artış gösteren yabancı turist sayısı Nisan ve Mayıs aylarındaki yükselişiyle aslında bu olumlu havanın turizmdeki iyi gidişin bir göstergesi olduğunu kanıtladı. Nisan ayında yıllık bazda %28 artan yabancı turist sayısı Mayıs ayında da %27,3 arttı; yılın ilk beş ayındaki yabancı turist sayısı da geçen senenin aynı dönemine göre %30,8 artarak 11,5 milyona ulaştı.

Mayıs ayında ülkemize gelen her 100 yabancı turistten 24’ünü Rusya Federasyonundan gelen turistler oluştururken Rusya’yı sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, Gürcistan ve Bulgaristan izledi. Yılın ilk beş aylık dönemi dikkate alındığında ise Rus turistler yine listenin ilk sırasında yer alırken Almanya ve İran Rusya’yı izleyen ülkeler oldu. Söz konusu dönemde ülkemize gelen her 10 turistten 4’ünü oluşturan Avrupalı turistlerin sayısı 2018 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre %32,7 artarken Asya’dan gelen turist sayısı ise aynı dönemde %34,9 artış gösterdi. 2018 yılının Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısında azalış görülen sadece iki ülke var: Gürcistan be Birleşik Arap Emirlikleri. Gürcistan’dan ülkemize gelen turist sayısı yılın ilk beş aylık döneminde %2,3 azalırken bu azalış oranı Birleşik Arap Emirlikleri için ise %4,7 olarak gerçekleşti.

Yılın şimdiye kadarki performansının kalan kısmında da gerçekleşmesi halinde ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısının 40 milyonu aşması bekleniyor. Öyle ki, Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinden (TÜRSAB) yapılan açıklamada da 2015 ve 2016 yılında gerek coğrafyamızda gerekse de ülkemizde yaşanan olaylar nedeniyle ziyaretçi sayısının olumsuz etkilendiğinin altı çizilmiş; 2017 yılındaki toparlanmanın 2018 yılında da güçlenerek devam etmesiyle birlikte yılsonu hedefinin 40 milyon turist ve 32 milyar dolarlık turizm geliri olduğu ifade edilmiştir. Birlikten yapılan açıklamada ayrıca geçtiğimiz dönemde iki ülke arasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle 250-300 binlere kadar gerileyen Rus turist sayısının bu yıl 4,5 milyonu geçmesinin öngörüldüğü yer aldı.

Üç tarafı denizlerle çevrili ve dört mevsimi hakkıyla yaşayan ülkemizin her bir köşesinin ayrı bir turizm cenneti olduğunu düşünürsek ilerleyen dönemlerde gözümüzü turizm alanında çok daha yükseğe dikmemizde fayda var.

Güzel bir hafta geçirmeniz ümidiyle…

Bu yazı 4 Temmuz 2018 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.


TREND.jpg

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s