Bir süredir köşemizi takip eden değerli okuyucularımız, bu haftaki buluşmamızın başlığını görünce sanıyorum ki ekonomi köşesinde olup olmadıklarını sorgulayacaklar. Güzel haber! Doğru yerdesiniz. Her ne kadar söze astroloji köşesindeymiş gibi başlamış olsak da sizin de takip ve tahmin ettiğiniz gibi bir süredir ekonomi gündeminin ısındıran konuya, döviz kurlarındaki keskin hareketlere, değineceğiz, bu haftaki buluşmamızda.
Konuyu derinlemesine incelemeden önce bu haftaki yazımıza başlığını veren konuyu da sizinle paylaşayım: Arama motoru Google’da “rüyada dolar görmek” araması geçmiş dönemlere oranla 4 kat daha fazla aratılarak tarihinin en yüksek arama hacmine ulaştı.
Yaz mevsiminin ilk günü olan 1 Haziran günü 4,65 seviyelerinden işlem gören Dolar/TL kuru takip eden dönemde birkaç yıla sığacak kadar keskin hareketlerle geçtiğimiz günler itibarıyla 7 eşiğinin de üzerine yükseldi. Doğruyu söylemek gerekirse bir süredir olumsuz sinyaller veren piyasalar ABD ile yaşanan gerginliklerin de büyük etkisiyle ekonomik değerlendirmelerle açıklanamayacak hareketler göstermeye başladı. Hükümetimiz başta olmak üzere neredeyse tüm sivil toplum kuruluşları ve ekonomik aktörler, bu keskin hareketlere karşı tek yürek olarak gereken tepkiyi verdi ve piyasaların sakinleşmesi için bir dizi önlemi hayata geçirdi.
Geride bıraktığımız Cuma günü Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, istişare toplantıları çerçevesinde kurgulanan Yeni Ekonomi Modeli’ni Dolmabahçe’de kamuoyuyla paylaştı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle beraber yürürlüğe giren yeni dönemde yeni bir ekonomik model ihtiyacının hâsıl olduğunu belirten Sayın Bakan, politikaların etkinliğinin artırılmasıyla daha kararlı, sonuç odaklı ve kapsayıcı bir ekonomik modelin hayata geçirileceğini paylaştı. Kamuoyundan ve ekonomik aktörlerden olumlu yorumlar alan yeni modelin genel çerçevesi özellikle ekonomik kırılganlıklarımızın öncelikli sebeplerinden olan yapısal reform ihtiyacının bir an önce giderilmesine yönelik kararlılığıyla da dikkat çekti.
Hafta sonuna ümitle giren piyasalar Pazar gecesi yine döviz kurları üzerindeki manipülatif ataklarla tekrar gerildi ve Türk Lirası yabancı paralar karşısında yine önemli bir düzeyde değer kaybetti. Pazar gecesi hiç gecikmeden Hükümet tarafından gelen aklıselim açıklamaların ardından Pazartesi ile birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun finansal piyasalara ilişkin hamleleri ve duyurularıyla piyasalardaki ateş bir miktar dindirildi. Merkez’in ve BDDK’nın atmış oldukları adımları burada tek tek değerlendirip de sizleri teoriyle bunaltmak istemiyorum ama bu iki kurumun hamlelerini piyasalara yönelik olarak “paraya ihtiyacınız varsa biz sağlayacağız, panik yapmayın” şeklinde özetlemek de mümkün.
Nitekim bu adımlar ekonomistler tarafından da gayet olumlu karşılandı. Özellikle Türk Lirası’ndaki likiditenin de artırılmasının piyasalardaki manipülatif eğilimin önüne geçeceğini değerlendiren ekonomistler, piyasalara güven tesis edici adımların atılmasıyla birlikte ilerleyen dönemde kur üzerindeki baskının azaltılacağını öngörüyor. Bu yazının kaleme alındığı dakikalarda, Merkez’in ve BDDK’nın almış olduğu önlemlerle Dolar/TL kuru %5,3 düşüşle 6,5207;Avro/TL kuru ise %5,4 düşüşle 7,4462 seviyelerinden işlem görüyor.
Ülkemizde finansal okuryazarlığın en önemli unsurlarından birisi olan döviz kurlarındaki bu hareketler ilerleyen dönemde de tüm kesimlerin ekonomiye olan ilgisini taze tutacağa benziyor. Önümüzdeki günlerdeki gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.
Değerli okuyucularımızın mübarek Kurban Bayramını şimdiden kutluyor, nicesine sağlıkla ve esenlikle erişmeyi diliyorum.
Güzel bir hafta geçirmeniz ümidiyle…
Bu yazı 15 Ağustos 2018 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.