Bundan dört ay önce yine bu satırlarda önümüzdeki dönemin teknoloji ve girişimcilik alanlarında çok hızlı gelişeceğini; tabiri caizse “geleceğin çok farklı geleceğini”, her yeni günü hayatımızda yeni bir yeniliği de beraberinde getirerek çok kısa zaman önce hayalini bile kuramadığımız şeylere bugün şaşırmaz olduğumuzu paylaşmıştım.
Yine Nisan ayında Kastamonu Üniversitesi’nin davetlisi olarak “12. Ulusal BÖTE (Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi) Kurultayı”nda teknogirişimcilik konusunu davetlilerle paylaşmış ve buluşmamızın sonunda giderek daha da hızlı bir şekilde gelişen dünyamızda, geleceğin oyun kurucusu olma şansının yeniliğe ve girişimciliğe önem vererek teknolojiyi etkin kullanmaktan geçtiğinin altını çizmiştim.
Geçtiğimiz haftalarda Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan 100 Gün Eylem Planı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının eylem planları arasında yer alan Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programının detayları geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Varank tarafından açıklandı. Sayın Bakanın açıklamasına göre şu anda başvuruya açık olan BİGG programı kapsamında genç girişimcilerin katma değeri yüksek ürünler üreterek şirket kurmasını ve ticarileşmesinin sağlanması amaçlanıyor.
Müsaade ederseniz ilgilenen değerli okuyucularımız için programın ve geleceği yeniden şekillendirecek en önemli unsurlardan birisi olan teknogirişimcilik alanında verilecek desteklerin detaylarından bahsedelim: Teknogirişim sermayesi desteği almak isteyenler, başvurularını aralarında akademisyenlerin, sanayicilerin ve yatırımcıların olduğu bir heyetin görüşlerine sunacaklar. “Akıllı Ulaşım”, “Enerji ve Temiz Teknolojiler”, “Sanayide Dijital Dönüşüm”, “İletişim ve Sayısal Dönüşüm”, “Sağlık ve İyi Yaşam” ile “Sürdürülebilir Tarım ve Beslenme” başlıklı tematik alanlarda başvuru yapılabileceği program kapsamında 2018 yılının ilk çağrısında 3 bin 323 başvuru alınmış ve toplamda 146 girişimci destek almaya hak kazanmıştı.
Bu hafta başında ikinci dönem başvurularının başladığı Bireysel Genç Girişim Programı, genç ve girişimci bireylerin imkansızlıktan dolayı gerçeğe dönüştüremedikleri hayallerine ortak olarak ülkemize katkı sağlayacak teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerinin nitelikli istihdam oluşturacak girişimlere dönüşmesini sağlamayı amaçlıyor. Bu tür desteklerde en önemli hususlardan birisi olan “fikirden pazara” kadar desteğin de hayata geçirileceği söz konusu program, sürdürülebilir ve güçlü büyümemiz için gerekli olan “katma değerli ve teknolojiye dayalı büyümeyi” odak noktasına alıyor. Böylelikle hem teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmet geliştirebilen başlangıç firmaların ekonomiye kazandırılıyor. Böylelikle nitelikli ürünlerde dış bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlanıyor.
Gelişen ve hızla değişen dünyamızda, ülkemizi o hayal ettiğimiz muasır medeniyetler düzeyine çıkaracak gençlerimiz, teknolojinin de nimetlerinden yararlanarak zihninde canlanan fikirlerini hayata geçirmek için bu tür fırsatları takip etmeliler. Avcumuza sığan telefonlarımızdaki bir oyunun gün içerisinde milyon dolar gelir sunabildiği, basit bir mobil uygulamanın dünyanın dört bir tarafında kullanılarak geliştiricilerine büyük imkânlar sunabildiği bugünün dünyasında, teknogirişimcilik alanında sunulan bu destekler çok değerli. İnanıyoruz ki gençlerimiz dönüşüme ayak uydurarak sürdürülebilir büyümemize ve kalkınmamıza hizmet edecek fikirlerini bu destekler vesilesiyle hayata geçirebilirler.
Güzel ve mutlu bir hafta geçirmeniz ümidiyle…