Yeni Bir Hikâye

İlgilenen değerli okuyucularımızın da malumudur; elinizi hangi dünyayı kasıp kavuran bir icadın altına soksanız karşınıza söz konusu yeniliğin bir garajdan doğması çıkar. ABD’de teknolojiye merak duyan birçok insan gibi garaj kültürünü ve fikrini bir garajda hayata geçirmeyi benimseyen Jeff Bezos evinin garajını ilgi duyduğu inovasyon ve teknoloji alanındaki yeteneklerini geliştirme fırsatı bulacağı bir laboratuvara çevirmişti.

Yeteneği ve eğitimi sayesinde kariyerindeki basamakları hızla çıkan Jeff Bezos bir yandan da kafasındaki hayalleri gerçekleştirmenin rüyasını yaşar ve 1994 yılında insanların kitaplara olan ilgisini keşfederek Cadabra adıyla bir şirket kurar. Cadabra bugün, 2018 yılının ikinci çeyreğinde rekor kırarak sadece bir çeyrekte 2,5 milyar dolar kar elde eden Amazon’un emekleme adımlarıdır.

Buhar makinesinin icat edilmesiyle başlayan sanayinin evrimi süreci bugün artık kendi kendini idare edebilen fabrikaların var olduğu, teknolojinin artık hayatın her alanında gayet yoğun bir şekilde kullanıldığı günlere bırakıyor. Tüm dünyada giderek yoğunlaşan dijitalleşmenin etkisiyle sanayileşme ve üretim yapısı artık bambaşka bir boyut olmuş durumda. Geçmişte odaların içine ancak sığan aletlerin yapabildiği şeylerin katbekat fazlasını bugün avcumuza sığan aletler başarır durumda. Sanayi 4.0 olarak da adlandırdığımız bu yeni düzen, giderek daha hızlı gelişen dünyamızın anahtarı oldu. Öyle ki siber sistemler sayesinde artık fabrikalar kendi kendilerini yönetir hale geldi; robotların, 3 boyutlu yazıcıların, bulut teknolojilerinin dünyası olan günümüz kısa sürede hayali dahi kurulamaz şeylerin gerçek olmasına ev sahipliği yapar oldu.

Hızla gelişen dünyamızda bir yandan da birçok başarılı girişimcilik örneği bir mücevher gibi parlayarak yeni fikirlere de yol açıyor. Teknolojinin doğru kullanımıyla gelişen girişimler bu doğru kullanımın meyvesini de rahatlıkla yiyor: Öyle ki, 2017 yılı sonu itibarıyla marka değeri en yüksek 10 firmanın 6’sı teknoloji firmasıyla marka değeri en yüksek ilk 10 teknoloji firmasının yapmış olduğu satışların toplamı dünyanın en büyük 19. ekonomisi büyüklüğüne erişiyor. Teknoloji firması Samsung 300 bin çalışanı ile nüfus olarak kendisinin 4 katı büyüklüğündeki Samsun’un ihracatından 478 kat daha büyük bir satış hacmine ulaşıyor. Internet üzerinden alışverişte akla gelen ilk firmalardan olan Alibaba, Çin’de 11 Kasım’da kutlanan Bekarlar Günü’nde saniyede 293 bin dolarlık, gün boyu 25,3 milyar dolarlık satış hacmiyle bu sene de rekor kırıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Apple’ın piyasa değeri olarak 1 trilyon doları geçen ilk şirket olmasının artından 2018 yılının ikinci çeyreğinde açıkladığı 2,5 milyar dolarlık kar ile şirket tarihinde bir çeyrekte elde edilen en yüksek net karını elde eden Amazon da geçtiğimiz günlerde 1 trilyon dolar eşiğini geçen ikinci şirket oldu. Üst üste üçüncü çeyrekte 1 miyar doların üzerinde kar elde eden Amazon’un geçen senenin ikinci çeyreğindeki hisse başına karı 0,40 dolar iken bu miktar bu yılın ikinci çeyreğinde 5,07 dolara yükseldi. Jeff Bezos’un bir garajda kurduğu hayali bugün 1 trilyon doları aşan bir şirket haline geldi. Gelelim bu haftaki buluşmamızdaki hikâyemizin başında bahsettiğimiz Amazon’a. Geçtiğimiz günlerde açıklanan bilanço verilerine göre Amazon’un 2018 yılının ikinci çeyreğindeki 2,5 milyar dolarlık karı şirket tarihinde bir çeyrekte elde edilen en yüksek net kar olarak kayıtlara geçti.

Bu haftaki buluşmamızı, yazıya başlığını veren ve yeni şeyler denemekten asla korkmayan Jeff Bezos’un ünlü sözüyle bitirelim: “Sonuçta, biz seçimlerimiziz. Kendinize harika bir hikâye oluşturun.”

Güzel ve mutlu bir hafta geçirmeniz ümidiyle…

Bu yazı 12 Eylül 2018 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.


amazon

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s