Bir Yatırım Aracı Olarak Konut

Siz değerli okuyucularımızın da malumu, Türkiye ekonomisi son dönemlerinde konut sektörünün hızla büyümesine, bu hızlı büyümeyle beraber konut fiyatlarındaki hızlı yükselişe şahitlik etti. Ancak 2017’nin ikinci yarısıyla beraber zayıflama eğilimi gösteren konut satışlarıyla birlikte konut fiyatlarının da eski günleri aratması, konutun geçmiş dönemlere kıyasla hala etkili bir yatırım aracı olup olmadığın sorularını da akla getirir oldu.

İsterseniz bu haftaki buluşmamıza güncel konut satış istatistikleriyle başlayalım. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Ağustos ayı itibarıyla güncel verilerine göre Ağustos ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %12,5 düşüş gösterirken yılın ilk sekiz aylık döneminde ise konut satışlarında %1,7’lik düşüş gözlemlendi. Her üç konuttan birinin satıldığı ipotekli satışlarda ise Ocak-Ağustos dönemindeki %24,1’lik düşüş dikkat çekti.

ŞEKİL 1: Ülkemizde 2017 ve 2018 Yıllarında Aylara Göre Konut Satışları

şekil1
Kaynak: TÜİK.

Ağustos ayında ilk defa satışı gerçekleşen konut sayısı yine bir önceki yılın aynı ayına göre kıyaslandığında %12,6 azalış gösterirken ikinci el konutlardaki satışlar da yine genel görünüme benzer bir şekilde %12,4 azalış gösterdi.

Bu haftaki buluşmamızın ikinci yarısında ise zayıflayan bir görünüm çizen konut fiyatlarında değinmek istiyorum. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) her ay itibarıyla paylaştığı Konut Fiyat Endeksi verilerine göre konut fiyatları ülke genelinde yıllık bazda %9,4 düzeyinde artarken enflasyon oranı dikkate alındığında ise %5,6 düzeyinde azaldı.

ŞEKİL 2: Ülkemizde 2017 ve 2018 Yıllarında Aylara Göre Konut Fiyatlarındaki Değişim

şekil2

Kaynak: TCMB.

Yine TCMB’nin verilerine göre, konut fiyatları İstanbul’da reel olarak %10’u aşkın bir azalış gösterirken Ankara’da ise %8 azalış gösterdi. Konut fiyatlarındaki artışın uzunca bir dönemdir yüksek seyrettiği İzmir’de ise reel olarak artık yatay bir seviyeye gelmiş durumdayız. Konut fiyatlarında hem ülke genelinde hem de üç büyükşehir özelinde görülen bu önemli düzeydeki yavaşlama, 2009 yılından bu yana konut fiyatlarındaki en zayıf görünüm olarak da dikkat çekiyor.

HaberTürk’ün ekonomi yazarlarından Abdurrahman Yıldırım, konut fiyatlarındaki bu reel gerilemenin nedenlerini öncelikli olarak bollaşan arzla beraber yükselen fiyatın yine yüksek faiz oranlarıyla birlikte yatırım amaçlı konut alımlarının önüne geçmesi ve konut fiyatlarının uzun vadeli sürdürülebilir fiyat düzeylerinin bir miktar üzerine çıkması olarak sıralıyor.

İçinden geçtiğimiz dönem ve takip eden dönemde de ekonominin bir miktar daha yavaşlama eğilimi göstereceğini varsayarsak gerek konut satışlarında gerekse de konut fiyatlarındaki zayıf görünümün bir süre daha devam edeceğini öngörmek çok da zor değil. Önümüzdeki dönemdeki gelişmeleri yine bu satırlardan sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Güzel bir hafta olsun.

Bu yazı 21 Eylül 2018 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.



a1

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s