Küresel Ekonomiye Kış Geliyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) her yılın Nisan ve Ekim dönemlerinde ülkelerin geçmiş dönem gerçekleşmeleriyle birlikte gelecek dönemdeki öngörülerini içeren ve küresel piyasalara ilişkin genel bir değerlendirmeyi gözler önüne sunan Dünya Ekonomik Görünüm Raporunu yayımlar.

9 Ekim tarihinde “İstikrarlı Büyümeyi Sınayan Zorluklar” başlığıyla yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporunun Ekim sayısında gerek küresel ekonomiye ilişkin gerekse de ülkelerin tekil görünümlerine ilişkin değerlendirmeler “ekonomide kışın yaklaşmakta olduğunu” gösteriyor.

IMF, öncelikle küresel büyüme beklentilerini dünya genelinde yükselen riskler nedeniyle aşağıya çekti. IMF’nin öngörülerine göre Nisan ayı beklentilerine göre 0,2 puan aşağı çekilen küresel büyüme tahminleri 2018 ve 2019 yılları için %3,7 seviyesinde. Görünüm raporuna göre, ABD’de ekonomik görünüm bu yıl için iyi seyretse de önümüzdeki yıl ticaret gerilimlerinin olumsuz etkisinin hissedilmeye başlamasıyla bu görünüm bir miktar zayıflayacağı öngörülüyor. Gelişmekte ve yükselen ekonomilerde de ekonomik görünüm yukarı yönlü hareket etme eğilimi gösterse de aralarında ülkemizin de bulunduğu Arjantin, Brezilya, İran gibi ülkelerdeki ülke bazlı faktörler, daha sıkı finansal durumlar, jeopolitik gerginlikler nedeniyle yükselen ekonomilerdeki büyüme eğilimi de önümüzdeki dönemde zayıflayacak.

Bu haftaki buluşmamızın da başlığını veren durumun altını ise IMF şöyle çiziyor: özellikle son 6 ayda iyiden iyiye küresel ekonomideki yerini güçlendiren gümrük tarifeleri, siyasi belirsizlikler ve özellikle ABD Merkez Bankasının yürütmekte olduğu para politikasıyla beraber yükselen piyasalarda görülen sermaye çıkışları nedeniyle küresel ekonomiye yönelik riskler artış, küresel büyüme oranı ise azalış yönünde.

Ülkelerin tekil öngörüleri incelendiğinde de neredeyse bütün beklentilerde Nisan öngörülerine göre aşağı yönlü revizyonlar mevcut. Öyle ki IMF raporunda, ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini Çin ile sürdürülen ticaret savaşı nedeniyle 2019 yılına ilişkin olarak %2,7’den %2,5’e düşürürken Avro Bölgesinde ise en büyük revizyonları Almanya ve Fransa’ya yaptı. IMF, raporunda Almanya’nın bu sene ve gelecek yıl %1,9 büyümesinin beklediğini bildirdi. Bu rakamlar, temmuz ayında güncellenen raporda 2018 için %2,2 ve 2019 için %2,1 seviyesindeydi. Fransa’nın büyüme beklentileri ise bu yıl için %1,8’den %1,6’ya ve gelecek sene için %1,7’den %1,6’ya çekildi.

IMF’nin yaptığı revizyonlardan aralarında ülkemizin de yer aldığı gelişmekte olan ekonomiler de nasibini aldı. IMF, ülkemizin bu yıl için %3,5 ve gelecek yıl için %0,4 büyüyeceği öngörüsünde bulunurken bu oranlar Kuruluşun Temmuz ayında ülkemize ilişkin olarak yaptığı son güncellemede sırasıyla %4,2 ve %3,9 seviyesindeydi. IMF’nin beklentilerine göre yıllık enflasyon oranının 2018 yılının sonunda %15, 2019 yılında ise %16,7 olması beklenirken Kuruluşun söz konusu döneme ilişkin işsizlik oranı tahminleri ise sırasıyla %11 ve %12,3 olarak gerçekleşti.

IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporunun Ekim sayısını genel bir değerlendirmeyle özetlemek gerekirse küresel ekonomilerin Nisan ayından bu yana ileri doğru hareket etmek bir yana dursun gerilediğini; küresel bir hal almaya başlayan ticaret savaşlarının önümüzdeki dönemde küresel ekonomilerin önündeki en büyük engellerden birisi olduğunu söylemek mümkün. Ezcümle, küresel ekonomilerde kış yaklaşıyor.

Güzel ve mutlu bir hafta geçirmeniz ümidiyle…

Bu yazı 10 Ekim 2018 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.


b1.png

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s