Beklentilerde Zayıflama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) her ay “Beklenti Anketi” yayınlayarak önümüzdeki dönem için seçilmiş ekonomik göstergeler itibarıyla öngörülerini kamuoyuyla paylaşıyor. Doğru bilinen yanlışlardan biri de tam olarak burada karşımıza çıkıyor.

Her ne kadar haber kanallarında “Merkez’in beklentileri!” diye manşetler atılsa da aslında Beklenti Anketi, TCMB’nin piyasa profesyonellerine yönelttiği sorulara aldığı cevaplardan oluşuyor. Öyle ki, Ekim ayı anketini yanıtlayan 69 kişiden 55’ini finansal sektör aktörü, 10’unu reel sektör temsilcisi oluşturuyor.

TCMB’nin Ekim ayı Beklenti Anketi’ne göre tüketici fiyatlarındaki 12 aylık artış beklentisi, bir önceki anket dönemi olan Eylül ayına göre kötüleşerek %14,46’dan %17,03’e yükseldi. Piyasa profesyonellerinin 2018 yılı sonu TÜFE seviyesi beklentisi ise yine zayıflayarak %19,61’den %24,22’ye yükseldi. Eylül ayındaki keskin yükselişin ardından ekonomi gündeminde büyükçe bir yer kaplayan enflasyon oranı bir süre daha oradaki yerini koruyacak gibi.

Şekil 1: TCMB Beklenti Anketine Göre 2018 Yıl Sonu ve 12 Ay Sonrası Yıllık Enflasyon Beklentisi (Kaynak: TCMB)

şekil 1

 

Bu haftaki buluşmamıza da ismini veren beklentilerdeki zayıflama durumu kendisini yıl sonu büyüme oranında da gösteriyor. Ocak ayında yapılan ankette %4,6 olan 2018 yılı büyüme öngörüsü Ekim ayı itibarıyla %3,2 seviyesine gerilemiş durumda. Hatırlatmakta fayda var: 20 Eylül 2018 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yürürlüğe giren ve 2019-2021 dönemi için ekonomi politikalarını içeren Yeni Ekonomi Programında 2018 yılı büyüme beklentisi %3,8 olarak öngörülmüştü. Uluslararası Para Fonunun (IMF) Ekim ayı başında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporuna göre ise ülkemizin 2018 yılı sonu itibarıyla büyüme beklentisi %3,5 olarak belirlendi.

Şekil 2: TCMB Beklenti Anketine Göre Aylar İtibarıyla 2018 Yılı Büyüme Beklentisi (Kaynak: TCMB)

şekil2

Kötüleşen beklentilerin yanında hiç mi iyileşen yok diye soracak değerli okuyucularımız olacaktır. Onlar için de cari açık ve Dolar/TL kuru beklentilerini paylaşıp bu haftaki buluşmamızı sonlandıralım. Son dönemlerde keskin hareketler gösteren döviz kurunun etkisiyle Ağustos ayı itibarıyla yıl sonunda 5,9663; Eylül ayı itibarıyla ise 6,5638 seviyesinde olması beklenen Dolar/TL kurunun, Ekim ayı anketi itibarıyla ise yıl sonunda 5,9894 seviyelerinde olması bekleniyor. Temmuz ayı itibarıyla 54,8 milyar dolarla yıl içerisindeki en yüksek değerini alan 2018 yılı cari açık düzeyi ise Ekim anket dönemi itibarıyla ise 40,7 milyar dolar seviyesine gerilemiş durumda.

Güzel bir hafta olsun.

Bu yazı 19 Ekim 2018 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.



a2.jpg

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s