İlgili okuyucularımız anımsayacaklardır; Çin’de Bekarlar Günü, dünyanın farklı köşelerinde ise Yalnız Günü olarak da kutlanan 11 Kasım (11.11) aynı zamanda da, ABD’de her türlü üründe büyük oranda indirimlerin olduğu “Black Friday” hallerini anımsatırcasına, Dünya Alışveriş Günü olarak da kutlanıyor ve dünyanın dört bir tarafında firmalar müşterilerini cezbedebilmek için onları büyük indirimlerle mağazalarında misafir etmeyi amaçlıyorlar.
Teknogirişimciliğin gelişen dünyanın değişen düzeninin öncelikli yapıtaşlarından birisi olduğunun fark etmemin ardından her yılın bu zamanlarında dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden birisi olan Alibaba’nın 11.11’deki satışlarını inceliyorum ve her sene Alibaba sadece beni değil bu konuyla ilgilenen bütün insanları şaşırtmayarak rekorlarına bir yenisini ekliyor. Alibaba, 11 Kasım günü toplamda 30,8 milyar dolarlık satış yaparak bu alanda kendisine ait olan rekoru kırdı ve bu satış hacmiyle 11 Kasım 2018 günü e-ticaret tarihinde 24 saatte en yüksek satışın yapıldığı gün olarak tarihe geçti.
Geçen yılın 11 Kasım’ında 812 milyon adet sipariş alan Alibaba bu yılın 11 Kasım’ında ise 1 milyardan fazla sipariş alma başarısını gösterdi ve günün tamamında saniyede 356 bin dolarlık satış ile tarihe geçti. Siz değerli okuyucularımızın zihninde daha kolay canlandırabilmesi için bir örnek vereyim: siz bu haftaki buluşmamızda sizler için kaleme aldığım bu satırları okurken Alibaba 200 milyon doları aşkın bir satış hacmine ulaşmış durumda.
Alibaba bir rekoru da, 11 Kasım itibarıyla satışların başladığı ilk 85 saniyelik ve ilk 10 dakikalık süreler itibarıyla kırdı. Alibaba 24 saatlik Bekarlar Günü özel indiriminin başladığı ilk 85 saniyede 1 milyar dolarlık, ilk 10 dakikada ise 4,6 milyar dolarlık satış yaptı. Küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var: TÜBİSAD’ın (Bilişim Sanayicileri Derneği) ülkemiz için yaptığı değerlendirmeler sonucunda 2017 yılının tamamındaki e-ticaret hacmimiz yıl sonu itibarıyla 42,2 milyar TL’ye (2017 yılı ortalama kuru dikkate alındığında 11,6 milyar dolara) ulaştı.
Daha önce yine bu satırlardan, geleceğin dünya düzeninin artık fiziki yapılanmaya dayanmayan, internet üzerinden dünyanın dört bir tarafına kolaylıkla gerçekleştirilen satışların oluşturduğu teknogirişimcilik üzerine kurulduğunu paylaşmıştım sizinle. Bu satırları dikkatle takip eden değerli okuyucularımız kolaylıkla hatırlayacaklardır: 2017 yılı sonu itibarıyla marka değeri en yüksek 10 firmanın 6’sı teknoloji firmasıyla marka değeri en yüksek ilk 10 teknoloji firmasının yapmış olduğu satışların toplamı dünyanın en büyük 19. ekonomisi büyüklüğüne erişiyor.
Aynı renk şekerleri bir araya getirme üzerine kurulmuş basit bir mobil oyun olan Candy Crush günlük 1 milyon getiri sağlarken teknoloji firması Samsung 300 bin çalışanı ile nüfus olarak kendisinin 4 katı büyüklüğündeki Samsun’un ihracatından 478 kat daha büyük bir satış hacmine ulaşıyor. Bütün bu küçük ama etkili örnekler aslında “geleceğin” ne kadar da farklı geleceğini gözlerimizin önüne seriyor.
Ülkemizin de ezber bozan şekilde gelen “geleceğe” ayak uydurabilmesi için özelikle e-ticaret alanında atılımlara ihtiyacı var. Öyle ki, gelişmiş ülkelerde %9,8, gelişmekte olan ülkelerde ise %4,8 olan e-ticaretin toplam perakende içindeki payını ülkemiz için %4,1’den daha yüksek düzeylere çıkarmak öncelikli hedeflerimizden birisi olabilir.
Güzel ve mutlu bir hafta geçirmeniz ümidiyle…
Bu yazı 14 Kasım 2018 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.