Bundan 10 yıl önce bir grup insanın gelen kutusuna düşen bir e-posta, artık herhangi bir üçüncü taraf otoriteye ihtiyaç duymadan başta para transferi olmak üzere akla gelen bir dolu işlemin artık uçtan uca gerçekleştirilebileceğini müjdeliyordu.
Gönderen kısmında Satoshi Nakamoto yazan bu e-posta 9 sayfalık bir makale ile sistemin nasıl kurgulandığını ve nasıl işlediğini ifade ederken o günlerde kimselerin ne adını bildiği ne de adını bilse de geleceğiyle ilgili fikir beyan edebildiği bu sistemin adı blok ile zincir kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşmaktaydı.
Blokzincir (blockchain) teknolojisi temel olarak verilerin herkese açık tutulduğu ve herhangi bir güven otoritesine gerek duymadan verilerin taraflar arasında belirli bir kodlama esasına dayanarak paylaşılabilmesini mümkün kılan bir veri tabanı olarak da tanımlanabilir. Kamuoyunda bilinen tarafıyla başta Bitcoin olmak üzere kripto paralarla akla gelen blokzincir teknolojisi aslında kendisine veri ya da değer atfedilen her türlü varlığın taraflar arasında paylaşılabilmesine olanak sağlayan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Finans sektöründeki hız isteği ile birlikte parasal güdüler de blokzincir teknolojisinin öncelikli ve ağırlıklı olarak finans sektöründe kullanımını beraberinde getirdi.
Hakkında çok yazılıp çok konuşuldu elbette başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların ve dolayısıyla blokzincir teknolojisinin. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, veri transferi yapılan ve veri tutulan bütün alanlarda kullanılabilecek olan blokzincir teknolojisini, bloklar olarak da tanımlanabilen taraflar arasındaki bilgiyi özet bilgi haline getiren ve her bir veri için o veriye özgü bir çıktı oluşturan bir sistem olarak tanımlıyor. Veri transferi yapılabilen tüm alanlarda kullanılabileceği gibi, güven tesis edecek üçüncü bir otoriteye ihtiyaç duyulmaması durumu bazı alanlarda kullanılması için şüpheci bir yaklaşımı da beraberinde getiriyor şüphesiz.
Bugün düzenlenen Kamuda Blokzincir Konferansı kapsamında ülkemizde blokzincir kullanımının yaygınlaşması ve başta kamu kurumları olmak üzere büyük sanayi kuruluşları, iletişim şirketleri, finansal kurumlar gibi birçok aktörün blokzincir teknolojisiyle işlemleri çok daha hızlı gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Giderek dijitalleşen dış ticaret işlemleri başta olmak üzere mevzuatın ve uluslararası kuralların güven otoritesi olarak kabul edilebileceği bir alanda blokzincir kullanımının hayata geçirilmesi için Ticaret Bakanlığı ile Blokzincir Türkiye Platformu arasında bir mutabakat zaptı imzalanıyor. Böylece başta Sayın Cumhurbaşkanımızın duyurdukları Birinci ve İkinci İcraat Programlarında yer alan gümrüklerdeki dijitalleşme sürecinin hızlanması hedefleniyor. İlgili okuyucularımız anımsayacaklardır, hâlihazırda belgelerin elektronik ortama aktarılması çalışmaları hızla devam ederken bununla birlikte kamunun da günümüz teknolojilerine hızla ayak uydurması; en azından bunun için gayet yapıcı bir irade beyan etmesi yüz güldüren haberlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Bugün düzenlenen Kamuda Blokzincir Konferansına 30’dan fazla kamu kurum ve kuruluşunun katılımı sağlanırken bunun yanında blokzincir alanında önde gelen firmalar ve yöneticileri de konferans kapsamında görüşlerini ve değerlendirmelerini aktarıyor.
Güzel bir hafta geçirmeniz ümidiyle…
Bu yazı 9 Ocak 2019 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.