Keskin Sirke Küpüne Zarar

Atasözlerimiz hayatın her anında bize yol gösteren, yaşadıklarımızı sanki önceden bilirmişçesine tanımlayan, kısa ama etkili sözlerdir. Bunlardan birisi olan “Keskin sirke küpüne zarar” sözü de aslında sirkenin has olanının kendi küpünü dahi eritecek kadar keskinlikte olduğunu ama arka planında hırsla, öfkeyle hareket eden birinin davranışından dolayı en büyük zararı yine kendisinin göreceğini anlatıyor.

Bir ayı geçkin zamandır ABD’de yaşananlar da aslında tam olarak bu atasözünün anlatmak istediğini bizlere sunuyor.

Bildiğiniz gibi, ABD’nin sansasyonel ve adeta devlet işleyişini alt üst eden başkanı Donald Trump’ın, seçim kampanasını başlattığı günden beri kurduğu hayallerden birisi de, kaçak göçmen sorununu etkin ve etkili politikalar yerine ABD-Meksika sınırına inşa edeceği duvarla çözüme ulaştırmaktı. ABD Başkanı Trump, söz konusu duvarın inşası için Kongre üyelerinden 5,7 milyar dolarlık bir bütçe talep etmiş ancak bu talebi Kongre üyelerince karşılık bulmamıştı.

Öfkesine, kibrine, hırsına ya da siz değerli okuyucularımızın sıralayacağı başka özelliklerine kurban giden Trump, söz konusu duyguların sağlıklı düşünebilme yetisini ortadan kaldırması sorununu birebir yaşayarak ABD Hükümetinin kapalı kalmasına izin verdi ve Başkan ile Kongre üyeleri arasındaki bu çekişme tam tamına 35 gün sürdü. Sorun halen çözülmüş değil. Öyle ki, ABD Başkanı Trump, Kongre üyelerinden talep ettiği 5,7 milyar dolarlık Meksika duvarı fonunu alamamasına rağmen geçici bir anlaşma ile Hükümeti 3 haftalığına açma kararı aldı ancak taraflar arasında kalıcı bir anlaşma sağlanamazsa Hükümet 15 Şubat’ta yeniden kapanacak.

22 Aralık’tan bu yana ülkede birçok kamu görevinin aksamasına ve kamu harcamalarının durmasına neden olan söz konusu kapanmanın yine ABD bütçesine zararı 6 milyar doları buldu. Diğer bir deyişle, sirkenin keskinliği küpe zarar verdi ve Hükümetin kapalı kaldığı süre boyunca edilen zarar, tartışmaların çıkma nedeni olan Meksika duvarının kendisinden daha pahalıya mal oldu. 22 Aralık’tan geçici olsa da 25 Ocak’a kadar süren 35 günlük kapalı kalma durumu ayrıca ABD tarihindeki en uzun süreli hükümet kapanması olarak kayıtlara geçti.

Hükümetin kapalı kaldığı süre boyunca sirke ile küpün çekişmesinden en büyük zararı görenler ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalan ya da çalıştıkları halde maaşlarını alamayan kamu çalışanları oldu. Birçok eyalette yemek bankaları ve restoranlarda federal çalışanlara ücretsiz yemek dağıtılırken söz konusu dönemde Beyaz Saray’daki yemek çalışanlarının da durumdan etkilenmesi neticesinde Trump’ın verdiği “açık büfe fast-food daveti” de kayıtlara geçen bir başka husus olmuştu.

Yine bu dönemde, ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi personelinin hükümet kapanmasından etkilenmesi sonucu, özellikle New York, Chicago ve Washington gibi kentlerdeki havalimanlarında uzun kuyruklar oluştu. Havalimanlarında hizmetlerin yavaşlaması ve uzun kuyruklar oluşmasının yanı sıra personel eksikliği aynı zamanda hava trafiği güvenliği endişesine yol açtı.

ABD Başkanı Trump yaptığı açıklamayla Hükümeti üç haftalığına geçici de olsa açtığını ve kamu çalışanlarının ücretlerini bir an önce sağlanacağını açıklasa da yukarıda da belirttiğim gibi sorun tam olarak çözülmüş değil. Söz konusu üç haftalık dönemde Kongre ile fonlama faaliyetlerinin devam edeceğini belirten Trump, Kongre’nin sınır güvenliği konusunda adil bir uzlaşmaya varamaması durumunda hükümetin 15 Şubat’ta yeniden kapanabileceğini ya da kendisinin Anayasa çerçevesinde elindeki acil durum ilan etme gibi başka yetkilerini kullanacağını ifade etmesiyle keskinliğinden hiçbir şey kaybetmediğini de ekledi.

Güzel bir hafta geçirmeniz ümidiyle…

Bu yazı 30 Ocak 2019 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.


a1.jpg

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s