Aile Yapımız Değişiyor Mu?

HaberAnkaraBir süredir siz değerli okuyucularımızla bu köşede buluşamamıştık. Kısa bir aradan sonra sizlerle yeniden birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu ifade ederek bu haftaki buluşmamızda söze başlamak istiyorum. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz günlerde İstatistiklerle Aile çalışmasının detaylarını bizlerle paylaştı. Çalışmanın sonuçlarına göre ülkemiz genelinde ortalama hanehalkı büyüklüğü azalırken tek başına yaşayan bireylerin oranı ise artış gösterdi.

İstatistiklerle Aile çalışması Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarını esas alıyor. Çalışmaya göre 2014 yılında ortalama olarak 3,6 kişiden oluşan bir hanehalkı 2018 yılına gelindiğinde küçülme göstererek 3,4 kişiye geriledi. Doğum oranları dikkate alındığında Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde hanehalkı büyüklüğü, ülke ortalamasına kıyasla yüksek seyrediyor. 2018 yılında ortalama hanehalkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il, 6,4 kişi ile Şırnak olurken ortalama hanehalkı büyüklüğünün en düşük olduğu iller ise 2,7 kişi ile Çanakkale, Eskişehir ve Balıkesir oldu.

Çalışma kapsamında ‘çekirdek aile’ kavramı, yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya tek ebeveyn ve en az bir çocuktan oluşan aileler olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım kapsamında, çalışmanın sonuçlarına göre ülkemizde tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının oranı, 2014 yılında %67,4 iken 2018 yılında %65,3 oldu. Tek kişilik hanehalklarının oranının ise 2014 yılında %13,9 iken 2018 yılında %16,1’e yükseldiği görüldü.

ŞEKİL 1: 2014-2018 Döneminde Hanehalkı Tiplerine Göre Hanehalkı Oranı

şekil1
Kaynak: TÜİK.

Aile yapımız ile ilgili bu ilgi çekici istatistikleri bu haftaki buluşmamızda yine TÜİK’in yapmış olduğu diğer bir araştırmanın sonuçlarıyla ilişkilendirmek istiyorum: Evlenme ve Boşanma İstatistikleri. TÜİK’in araştırmasına göre 2017 yılında evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre %2,9 azalırken boşanan çiftlerin sayısı ise aynı dönemde %10,9 artış gösterdi. Yıllık bazda önemli bir ölçüde artış gösteren boşanmaların %37,6’sı evliliğin ilk 5 yıl içerisinde gerçekleşti.

Boşanmaların artış göstermesi hiç şüphe yok ki kendisini hanehalkı büyüklüğü verilerinde de rahatlıkla gösteriyor. Öyle ki, yukarıdaki şekilde de görebileceğiniz üzere gerek tek kişilik hanehalkı oranındaki artış gerekse de tek ebeveyn ve çocuklardan oluşan çekirdek aile oranındaki artış boşanmalardaki artışın bir sonucu olarak değerlendirilebilir.

Ankara’da bir hanehalkı ortalama 3,1 kişiden oluşuyor

TÜİK’in çalışmasının sonuçlarına göre 2012 yılında 3,2 olan Ankara’da ortalama bir hanehalkının büyüklüğü zaman içerisinde çok büyük değişiklik göstermedi ve 3,1’e geriledi. Söz konusu dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizdeki illerimizde hanehalkı büyüklüğündeki önemli derecedeki düşüşler dikkat çekti. Öyle ki, 2012 yılında Hakkâri’de 7,4 kişiden oluşan ortalama bir hanehalkı 2018 yılına gelindiğinde 5,5 kişiye geriledi.

Güzel bir hafta olsun.

Bu yazı 10 Mayıs 2019 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.


a12.jpg

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s