İşgücü Piyasasında Hava Bulutlu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) üç aylık dönemler itibarıyla hazırladığı İşgücü İstatistiklerinden 2019 yılının ilk 13 haftasını içeren dönem için olanı Şubat ayı istatistikleri olarak hafta ortasında yayımladı.

Bir süredir hepimizin gündeminde olan ekonomik performansımızdaki zayıflama hali kendini  –beklendiği gibi– işgücü piyasalarında da gösterdi. Şubat ayında ülkemizdeki kayıtlı işsiz sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 1,4 milyon kişi artarken aynı dönemde işsizlik oranı da %10,6’dan %14,7’ye yükseldi.

Son olarak 2018 yılının Mayıs ayında %9,6 ile yüksek sayılsa da tek haneli seviyesini gören işsizlik oranı takip eden dönemde ne yazık ki sürekli artış gösteren bir eğilime girdi. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında %9,7 olan işsizlik oranı Haziran ayıyla birlikte tekrar çift haneli seviyelere ulaştı; yükselişini devam eden dönemde de sürdürdü. Öyle ki, Ocak ve Şubat aylarında gördüğümüz %14,7’lik işsizlik oranı 2009 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Küresel Ekonomik Kriz’in etkilerinin ülkemizde de derinden hissedildiği 2009 yılının Şubat ve Mart aylarından bu yana en yüksek seviye olarak da kayıtlara geçti.

ŞEKİL 1: 2009-Şubat 2019 Döneminde Ülkemizde İşsizlik Oranının Seyri

şekil1 (1).png
Kaynak: TÜİK.

TÜİK’in kamuoyuyla paylaştığı İşgücü İstatistikleri’nde işsizlik oranının yanında yine ekonominin genel görünümü açısından önem arz eden diğer değişkenlere ilişkin bilgiler de mevcut. Örneğin, Şubat ayında tarım dışı istihdam oranındaki %16,9’luk seviye işgücü piyasalarında havanın bir hayli bulutlu olduğunun bir diğer göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz yılın Şubat ayına kıyasla istihdam edilenlerin sayısında 811 bin kişilik azalma görülürken tarım sektöründeki 296 bin kişilik azalma dikkat çekti.

Verilere baktığımızda bir üzücü sonuç da genç işsizlik oranında karşımıza çıkıyor. 2018 yılının Şubat ayında %19 olan 15-24 arası gençler arasındaki işsizlik oranı aradan geçen bir senede tam 7,1 puan artarak %26,1 düzeyine yükseldi. Aynı dönemde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, yani diğer bir deyişle kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,3 puan artarak %33,5 olarak gerçekleşti.

2019 yılının gerek uluslararası ekonomi için gerekse de Türkiye ekonomisi için bir miktar sancılı geçeceğini zaten henüz geride bıraktığımız seneden bekliyorduk. Şimdi bulutlu havanın getirdiği moral bozukluğunu bir an önce dağıtıp daha umutlu günlere yelken açabilmek için eyleme geçme zamanı.

Güzel bir hafta olsun.

Bu yazı 17 Mayıs 2019 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.


a123.jpg

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s