Bundan tam 100 sene önce, 16 Mayıs tarihinde, İstanbul’u işgal eden düşman kuvvetlerini gören Gazi Mustafa Kemal Atatürk o ünlü “Geldikleri gibi giderler!” sözünü söylediğinde aklında bir tek şey vardı: Milli Mücadele.
İşte içinde yanan bu ateşi Anadolu’da direnişe başlayan Türk halkıyla paylaşmak için 18 askerle beraber Mayıs 1919 tarihinde öğle üzeri İstanbul’dan Samsun’a doğru yola Atatürk’ün dilinden, Bandırma Vapuru’nda arama yapıp da herhangi bir mühimmat bulamayan İtilaf güçlerinin ardından ise şu sözler dökülür: “Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silâh kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu’ya ne silâh, ne cephane götürüyoruz; biz ideali ve imanı götürüyoruz!”
Geride bıraktığımız hafta tüm ülke genelinde Milli Mücadelemizin başladığı tarih olan Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yıl dönümü olması hasebiyle coşkuyla kutlandı. Her yıl Gençlik Haftası olarak kutlanan bu hafta, bu senenin özel bir sene olmasının şerefine çok daha büyük etkinliklere ve kutlamalara ev sahipliği yaptı. Tüm Türkiye’de Milli Mücadele’nin tüm detaylarıyla işlendiği Gençlik Haftası’nın ardından biz de, ülkemizde istatistiklerle gençliğin durumunu bu haftaki buluşmamızın gündemi yapmak istedik.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz hafta içerisinde değişik veriler bazında gençliğimizin görünümü veren İstatistiklerle Gençlik araştırmasının 2018 yılı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Hiç şüphesiz araştırmanın detaylarına ve ayrıntılı sonuçlarına TÜİK’in resmi internet sayfasından erişebilmem mümkün lakin bu haftaki buluşmamızda bazı önemli ve dikkat çekici sonuçların altını çizmekte fayda görüyorum.
1980’lerde %20’ler ile en yüksek seviyelerini gören genç nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranı gerileme eğilimine girdi. 2000 yılında %19,4, 2010 yılında %17, 2018 yılında ise %15,8 olan genç nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranının 2040’ta %13,4’e, 2080’de %11,1’e gerileyeceği öngörülüyor. Bir zamanların meşhur sözü olan “genç nüfusumuzun dinamizmini” önümüzdeki dönemde bir miktar yitireceğe benziyoruz. Doğum oranları ve aile yapısı göz önüne alındığında, genç nüfus oranının en yüksek olduğu iller –beklendiği gibi– Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. 2018 yılında genç nüfus oranının en yüksek olduğu il, %25,4 ile Hakkari oldu. Bu ili, %23,5 ile Şırnak ve %22,7 ile Siirt izledi.
2018 yılında ne yazık ki işgücüne katılan her beş gencimizden birisi işsiz durumda. 2018 yılında ülke genelindeki gençler arasında %20,3 olarak gerçekleşen işsizlik oranı genç erkeklerde %17,6, genç kadınlarda ise %25,3 oldu. Dikkat çekici sonuçlardan birisi şu ki; ne istihdamda ne de eğitimde olan genç kadınların oranı %33,6. Yani her üç genç kadından birisi hayata dair hiçbir şey yapmıyor.
Son birkaç senede gençler arasındaki mutluluk düzeyi geriledi. 2014’te 18-24 yaş grubunda yer alan her 100 gençten 61’i mutlu olduğunu beyan ederken 2018 yılına gelindiğinde bu sayı 55’e geriledi. Aynı yaş grubundaki kadınlarda ise mutluluk oranı %62,4’ten %57,2’ye geriledi.
Geride bıraktığımız Gençlik Haftasının ardından Milli Mücadelemizin 100. yıl dönümünü şerefle ve coşkuyla kutladığımız bu günlerde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu toprakları bizlere vatan kalan tüm kahramanları bir kez daha saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyor; daha nice bayramları birlik ve beraberlik içerisinde kutlayabilmeyi diliyorum.
Güzel bir hafta geçirmeniz ümidiyle…
Bu yazı 22 Mayıs 2019 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.