Batı Kiraya Doğu Gıdaya

Türkiye İstatistik Kurumunun her yıl açıkladığı Hanehalkı Tüketim Harcaması istatistikleri ülke geneli ve bölgeler itibarıyla ortalama hanehalkı tüketim kompozisyonunu ortaya koyuyor.

2018 yılı verilerine göre ülke genelinde ortalama bir hanehalkı yaptığı 100 liralık tüketim harcamasının 23,7 lirasını barınma ihtiyacını gidermek için ayırırken ikinci sırayı %20,3 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları, üçüncü sırayı ise %18,3 ile ulaştırma harcamaları aldı.

Ülke genelindeki verilere göre en düşük gelire sahip %20’lik kesim konut ve kira harcamalarına %31,4’lük pay ayırırken bu harcama grubuna ayrılan pay en yüksek gelire sahip %20’lik kesim için %20,3 oldu. En zengin %20’lik grubun tüketim harcamaları içerisindeki en büyük pay %21,6 ile ulaştırma harcamaları aldı. Aşağıdaki tablo, en düşük ila en yüksek gelire sahip %20’lik gruplarda tüketim harcamalarının kompozisyonunu içeriyor.

ŞEKİL 1: 2017 ve 2018 Yıllarında Gelire Göre Sıralı %20’lik Gruplarda Tüketim Harcamalarının Dağılımı (Kaynak: TÜİK)

ŞEKİL 1 BURAYA GELECEK

 

Hanehalkı Tüketim Harcamaları istatistiklerinin bölgesel dağılımı da ortaya ilginç sonuçlar koyuyor. İstanbul sakinleri tüketim harcamaları içerisinde konut ve kira harcamalarına en yüksek pay ayıran kesim olarak karşımıza çıkıyor. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge %29,5 oranıyla TR1 İstanbul Bölgesi iken en düşük payı ayıran bölge %21,4 ile TRA Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi oldu.

Ülkemizin doğusuna gittikçe ise hanehalklarının tüketim harcamaları içerisinde gıdaya ayırdıkları payda artış gözlemliyoruz. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran İstanbul aynı zamanda gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarına en az payı ayıran kesim olarak karşımıza çıkarken gıdaya en yüksek payı %26,9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ayırıyor.

TÜİK’in Hanehalkı Tüketim Harcaması Bölgesel İstatistiklerinin sonuçlarına göre, tüketim harcamaları içinde eğitime %3,5 oranıyla en yüksek payı TR1 İstanbul Bölgesi ayırırken, TR9 Doğu Karadeniz Bölgesi %1 ile en düşük payı ayıran bölge oldu. Sağlık harcamalarına en yüksek payı %2,7 ile TR2 Batı Marmara Bölgesi, en düşük payı ise %1,2 ile TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi ayırdı.

Güzel bir hafta olsun.

Bu yazı 1 Kasım 2019 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.


a1.jpg

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s