İlk kez Çin’de 1990 yılında Sevgililer Günü karşıtı bir gün olarak ortaya atılan ve bekârların kendi günlerini kutlayabilmeleri için dört yalnız 1’den oluşan bir tarih olması sebebiyle 11 Kasım’da kutlanmaya başlanan Bekârlar Günü 2009 yılından bu yana ise bir alışveriş festivaline dönüşmüş durumda.
ABD’de birçok şirketin indirimleriyle müşterilerine ulaştığı Efsane Cuma’nın (Black Friday) bir karşılığı durumundaki Bekarlar Günü, bekarların kendilerine hediye alarak kutladığı ve bir alışveriş festivaline dönüştüğü 2009 yılında dünyaca ünlü e-ticaret firması Alibaba’ya 8 milyon dolarlık online alışveriş cirosu sağlamıştı.
Teknogirişimcilik ve artık hayatımızın her alanında varlığını gayet yoğun bir şekilde hissettiren teknolojinin nimetleri vesilesiyle alışveriş de artık çevrimiçi ortama taşınmış durumda. Eskiye kıyasla vitrin gezmelerin, alışverişe çıkmaların sonlandığı günümüzde artık tüketiciler bilgisayarları başında birkaç fare hareketiyle istedikleri birçok ürüne ulaşabilmekteler. Hâlihazırda hızla büyüyen e-ticaret sektörü bir de Bekârlar Günü gibi olağanüstü günlerde, günümüzde artık ne kadar önemli bir hacme ve potansiyele sahip olduğunu bizlere bir kez daha gösteriyor.
Geçtiğimiz yıl e-ticaret tarihinde 24 saatte yapılan en yüksek satışla tarihe geçen Alibaba, 11 Kasım 2018 günü yapmış olduğu 30 milyar dolarlık satışla kendine ait rekoru tazelemişti. Bu satış hacmi diğer bir deyişle saniyede 356 bin dolarlık bir rekora işaret ediyor. 2018 yılında bir günde aldığı 812 milyon adetlik sipariş rekorunu da 1 milyarın üzerine taşıma başarısı gösteren Alibaba, 11 Kasım 2018’in ilk 85 saniyesinde 1 milyar dolarlık, ilk 10 dakikalık kısmında ise 4,6 milyar dolarlık satış hacmine ulaşmıştı bile.
Artık her sene klasikleşen bir gelişme olarak Alibaba 11 Kasım günkü satış rekorunu bu sene de geliştirmeyi başardı. Her ne kadar Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, 11 Kasım’ın Pazartesi gününe gelmesi sebebiyle satışların beklediğinden düşük gerçekleştiğinden şikâyetçi olsa da Alibaba 2019 yılının Bekârlar Günü’nde 38,4 milyar dolarlık satış hacmiyle yine rekor kırdı. Yani siz değerli okuyucularımızın bu haftaki buluşmamızda bu satırları okurken geçirdiği süre içerisinde Alibaba yaklaşık 5 milyar dolarlık satış hacmini yakaladı.
Alibaba, sadece toplam satışlarda sahip olduğu rekoru tazelemekle kalmadı aynı zamanda geçtiğimiz sene 85 saniyede ulaştığı 1 milyar dolarlık satış hacmini bu sene 68 saniyede yakalamayı başardı. Alibaba sadece bir günde 38,4 milyar dolarlık satış hacmine ulaşırken bir diğer e-ticaret devi Amazon ise 2019 yılının üçüncü çeyreğinde toplam 70 milyar dolarlık satış hacmine ulaştı.
Bütün bu satış verilerini ülkemizle karşılaştırma yapmak gerekirse, Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) ülkemizin e-ticaret pazarına ilişkin yapmış olduğu yıllık değerlendirmelere göre Türkiye’de e-ticaret sektörü 2018 yılında dolar bazında %7’lik bir büyümeyle 12,4 milyar dolar hacme ulaştı. TÜBİSAD’ın Deloitte Türkiye ile birlikte hazırladığı rapora göre 2018 yılında ülkemizde e-ticaret pazarında en hızlı büyüyen kategori Türk Lirası bazında %54’lük artışla 22,9 milyar TL’lik hacme ulaşan “tatil ve seyahat” kategorisi oldu.
E-Marketer’in verilerine göre 2019 yılı içerisinde perakende alanında e-ticaretin en hızlı büyüdüğü ülkeler arasında Meksika, Hindistan, Filipinler, Malezya ve Endonezya var. 2015 yılında %7,4 düzeyinde olan dünya genelinde e-ticaret ile yapılan satışların toplam satışlara oranının 2019 yılı sonu itibarıyla %14 ila %15 arasında gerçekleşeceği ve 2023 yılı sonunda da %22’yi aşacağı öngörülüyor.
Güzel bir hafta geçirmeniz ümidiyle…
Bu yazı 20 Kasım 2019 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.