Büyük bir çoğunluğunu dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının getirdiği belirsizliğin oluşturduğu küresel ekonomideki kırılganlık kendisini gerek ekonomik aktivitenin yavaşlamasında gerekse de küresel ticaret hacminin gerilemesinde gösteriyor.
2019 yılına ilişkin daha önceden yapılan büyüme öngörüleri birbiri ardında aşağı yönlü revize edilirken bu revizyonlara 2020 yılına ilişkin öngörüler de dahil oluyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) geride bırakmak üzere olduğumuz hafta içinde açıkladığı “Kasım Ayı Geçici Dönem Ekonomik Görünüm Raporu”nda küresel ekonomik görünümde kırılganlığın sürdüğüne işaret ederken ekonomik aktivitenin yavaşlamasına vesile olan sebeplerin sağlamlaştığına dair işaretlerin arttığı ifade edildi. Öyle ki, OECD 2019 yılına ilişkin yapmış olduğu %2,9’luk büyüme tahminini değiştirmezken 2020 için büyüme öngörüsünü ise %3’ten %2,9’a düşürdü.
OECD’nin Kasım Ayı Geçici Dönem Ekonomik Görünüm Raporu’na küresel ekonomik görünüme ilişkin zayıf değerlendirmelere karşın ülkemizin ekonomik görünümüne ise olumlu bir bölüm ayrılmış durumda. Bu satırları takip eden siz değerli okuyucularımız hatırlayacaksınızdır; özellikle 2018 yılının ikinci yarısında döviz kurları kaynaklı şoklarla zayıflayan Türkiye ekonomisi, geçmiş dönemdeki hızlı büyümesinin de dengelenme patikasına oturmasıyla tedrici bir büyüme patikasına oturmuştu. Döviz kurları kaynaklı şokların beklentileri olumsuz etkilemesiyle uluslararası kurum ve kuruluşlar Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülerini aşağı yönlü revize etmişlerdi.
Ancak OECD, Eylül ayında açıkladığı ara görünüm raporunda ülkemize illişkin tahminlerini yukarı yönlü güncellemiş ve daha önce 2019 yılı için öngördüğü %2,9’luk küçülme beklentisini %0,3’lük küçülmeye revize etmişti. OECD, Kasım ayı raporunda da ülkemize ilişkin beklentilerini olumlu yönde revize etti: Kuruluş, bu yıl için %0,3 olarak açıkladığı daralma beklentisini %0,3 büyüme olarak değiştirdi. 2020 yılına ilişkin %1,6 büyüme tahminini, %3,0’e, 2021 yılına tahminini ise %2,3’den 3,2’ye yükseltti.
Güzel bir hafta olsun.
Bu yazı 22 Kasım 2019 tarihinde HaberAnkara‘da yayınlanmıştır.