Kadınlar Erkeklerden Daha Mutlu

Türkiye İstatistik Kurumunun her yıl yapmış olduğu Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın 2019 yılına ilişkin sonuçları hafta başında kamuoyuyla paylaşıldı. 2018 yılında mutlu olduğunu beyan eden 18 yaş ve üzerindeki bireylerin oranı %53,4 iken bu oran 2019 yılında %52,4’e geriledi.

Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranındaki 1 puanlık azalış mutsuz olduğunu beyan eden bireylerde gösterdi. Öyle ki, 2018 yılında 18 ve üzeri yaştaki bireyler esas alındığında mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı %12,1 iken bu oran 2019 yılında %13,1’e yükseldi.

TÜİK’in yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre ülkemizde 2016 yılından bu yana mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranında azalış söz konusu. Araştırmanın sonuçlarına 2003 yılından itibaren baktığımızda da mutlu olan bireylerin oranının sınırlı bir aralıkta seyrettiğini, son dört yılda ise azalış gösterdiğini görüyoruz. Bu haftaki buluşmamıza da ismini veren cinsiyete göre mutluluk oranları da ilginç sonuçlar veriyor bize: 2019 yılında mutlu olduğunu beyan eden kadınların oranı %57 olarak gerçekleşirken bu oran erkeklerde ise %47,6’da kaldı. Son bir yıla baktığımızda mutlu olduğunu beyan eden erkeklerin oranında iki puanlık düşüş görülürken kadınlarda bu oranın değişim göstermemesi de dikkat çekiyor.

Yaşam Memnuniyeti Araştırması cinsiyetin yanında medeni hal, öğrenim durumu, yaş gibi farklı kırılımlar itibarıyla ülkemize yaşayan bireylerin mutluluk düzeylerini değerlendiriyor. Genel olarak evli olanlar evli olmayanlardan daha mutlu olduklarını beyan ediyor.  Mutlu olduğunu belirten evli bireylerin oranı, 2019 yılında %55,6 iken evli olmayanlarda bu oran, %45,1 olarak gerçekleşti. Evli olanların mutluluk düzeyi cinsiyete göre incelendiğinde; evli erkeklerin %50,6’sının, evli kadınların ise %60,2’sinin mutlu olduğu gözlendi.

Hayat temposunun bireyleri bunalttığı yaşlarda mutluluk oranı azalıyor. Araştırmanın yaş kırılımlarına göre sonuçlarına baktığımızda mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı en düşük değerini 55-64 yaş grubunda alıyor. 18-24 yaş grubunda mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı %56,7 iken bu oran yaş arttıkça geriliyor; ta ki 65 yaşına kadar. 65 ve üzeri yaştaki bireylerin ise %58,5’i kendini mutlu beyan ediyor ve bu oran yaş grupları arasındaki en yüksek değer.

Söz konusu araştırmanın ilginç bir sonucu ise mutluluk düzeyinin öğrenim durumuna göre değişimi. Eğitim durumuna göre mutluluk düzeyi incelendiğinde; 2019 yılında en yüksek mutluluk oranı, %55,4 ile bir okul bitirmeyenlerde görüldü. Bunu sırasıyla; %52,7 ile yükseköğretim mezunu, %52,3 ile ilköğretim veya ortaokul mezunu, %51,8 ile ilkokul mezunu ve %50,8 ile lise ve dengi okul mezunu bireyler takip etti.

Dünya genelinde mutluluk düzeyini ölçen Dünya Mutluluk Raporu’nun güncel verilerine göre dünyada en mutlu bireyler Finlandiya’da. 156 ülkenin yer aldığı raporda Finlandiya’yı sırasıyla Danimarka, Norveç ve İzlanda izlerken ülkemiz ise söz konusu 156 ülke arasında kendisine ancak 79. sırada yer bulabildi.

Albert Camus mutluluğu ‘bir yerde ve her yerde hiçbir şey beklemeden dünyayı sevmek’ olarka tanımlar. Zor zamanlardan geçtiğimiz şu günlerde her birimizin mutluluğu elde etmesini diliyorum.

Güzel bir hafta geçirmeniz ümidiyle…

Bu yazı 19 Şubat 2020 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.


a1

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s