Oyun Şimdi Başlıyor

Yarıladığımız haftanın başında ülkemiz için çok önemli ve bir o kadar da kıymetli bir haber aldık. Bundan yalnızca on yıl önce kurulan ve bünyesindeki çalışanların yaş ortalamasının henüz 30 olduğu Türk dijital oyun şirketi Peak Games, 1,8 milyar dolar karşılığında ABD merkezli dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Zynga’ya satıldı.

Bu satın almayla birlikte ülkemizde bir ‘unicorn’un da doğuşuna hep beraber şahitlik ettik.

Unicorn girişimler, Türkçeye tek boynuzlu olarak çevrilebilir. Piyasa değerinin 1 milyar veya daha fazla olduğu yeni girişimlere verilen isim. İlk olarak Cowboy Ventures’ın da kurucusu olan Alieen Lee tarafından 2013 yılında yayınlanan yazıda kullanılan unicorn terimi hızlı büyüme patikaları ile birlilte kısa zamanda dünya devleri haline geldi. Bu satırları okuduğunuzda sizin de zihninizde aynı girişimlerin canlandığına eminim: bir garajdan doğarak 1 trilyon dolar piyasa değerine sahip olan Apple, şu sıralar salgın sürecindeki konumu ile gündemde bir hayli yer teşkil eden Bill Gates’in kurucusu olduğu Microsoft, kuruluşunun ardından kısa bir sürede bir dünya devi haline gelen Google piyasa değeri en yüksek girişimler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

            Unicorn girişimcilik konusunda listenin başı ABD çekiyor. Çin son dönemlerde yükselen girişimcilik ivmesiyle birlikte ABD’yi takip ederken Hindistan, Singapur, Güney Kore gibi ülkeler de Asya’nın yükselen gücünün birer göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Peak Games’in dünyaca ünlü Zynga tarafından satın alınmasıyla birlikte Türkiye’de bünyesinde unicorn şirket bulunan ülkeler sıralamasına giriş yaptı. Peak Games, Zynga’nın ülkemizden yaptığı ilk yatırım değil. 2012 yılında kurulan ve 77 çalışanıyla girişimcilik dünyasında rol alan Türk mobil oyun stüdyosu Gram Games 2018 yılında 250 milyon dolar karşılığında Zynga’y satılmıştı. Bundan iki yıl önce, Gram Games ekibinin özgün kültürü ve yaratıcı oyun geliştirme yöntemlerinin altını çizen Zynga, 2020 yılında ülkemizden yeni bir satın almaya daha imza attı. Zynga’nın Peak Games’i 1,8 milyar dolar karşılığında satın alması şirketin şimdiye kadar yaptığı en büyük satın alma olurken söz konusu satış Uber’in yine yolcu taşıma hizmeti veren Careem’i 3,1 milyar dolara satın almasından sonra Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yapılan en büyük satın alma olarak da ayrı bir öneme sahip.

Bugünün dünyası artık teknolojinin kullanımı kadar üretiminin de önemli olduğu, kodlamanın tıpkı bir yabancı dil gibi artık geleceğe yön veren en önemli unsurlardan birisi haline geldiği bir dünya olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın en değerli ilk 10 markasına baktığımızda bunların 6’sı teknoloji alanında faaliyet gösteren firmalar. Yine benzer bir değerlendirmeyle, bugün en değerli ilk 10 teknoloji firmasının toplamı dünyanın en büyük 19. ekonomisinin büyüklüğüne erişiyor.

Giderek daha da hızlı bir şekilde gelişen dünyamızda, geleceğin oyun kurucusu olma şansı yeniliğe ve girişimciliğe önem vererek teknolojiyi etkin kullanmaktan geçiyor. Diğer bir deyişle, oyun şimdi başlıyor.

Güzel ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz ümidiyle…

Bu yazı 3 Haziran 2020 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.


a1

Yorum bırakın