Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) her yıl açıkladığı Hanehalkı Tüketim Harcaması araştırmasının sonuçları hem ülke geneli hem de bölgeler itibarıyla ortalama hanehalkı tüketim kompozisyonunu ortaya koyuyor.
Ortalama bir hanehalkının gelirinin ne kadarını hangi tüketim kalemine ayırdığını inceleme şansı bulmak tüketim eğilimlerini değerlendirme imkanını beraberinde getirdiği gibi aynı zamanda da bölgeler ve gelir grupları arasında farklılaşan enflasyon oranı üzerinde de incelemeler yapmamıza olanak sağlıyor.
2019 yılı verilerine göre ülke genelinde ortalama bir hanehalkı yaptığı 100 liralık tüketim harcamasının 24,1 lirasını barınma ihtiyacını gidermek için ayırırken ikinci sırayı %20,8 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları, üçüncü sırayı ise %16,5 ile ulaştırma harcamaları aldı. Bir önceki yıla kıyasla değerlendirdiğimizde, ilk üçte yer alan harcama gruplarından gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubuyla konut ve kira harcama grubunun toplam tüketim harcamaları içerisindeki payı artış gösterirken ulaştırma grubunun payı ise geriledi.
Ülke genelindeki verilere göre en düşük gelire sahip %20’lik kesim konut ve kira harcamalarına %31,2’lik pay ayırırken bu harcama grubuna ayrılan pay en yüksek gelire sahip %20’lik kesim için %20,1 oldu. En zengin %20’lik grubun tüketim harcamaları içerisindeki konut ve kira harcamalarından sonraki en büyük pay %20 ile ulaştırma harcamalarının oldu. En düşük gelire sahip %20’lik kısımda ise ulaştırma grubu %9’luk pay ile üçüncü sıraya gerilerken ikinci sırayı %30,7 ile gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubu aldı.
Hanehalkı Tüketim Harcamaları istatistiklerinin bölgesel dağılımı da ortaya ilginç sonuçlar koyuyor. İstanbul sakinleri tüketim harcamaları içerisinde konut ve kira harcamalarına en yüksek pay ayıran kesim olarak karşımıza çıkıyor. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge %29,5 oranıyla TR1 İstanbul Bölgesi iken en düşük payı ayıran bölge %%20,7 ile TR32 (Aydın, Denizli, Muğla) oldu.
Ülkemizin doğusuna gittikçe ise hanehalklarının tüketim harcamaları içerisinde gıdaya ayırdıkları payda artış gözlemliyoruz. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran İstanbul aynı zamanda gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarına en az payı ayıran kesim olarak karşımıza çıkarken gıdaya en yüksek payı %26,9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ayırıyor.
TÜİK’in Hanehalkı Tüketim Harcaması Bölgesel İstatistiklerinin sonuçlarına göre, tüketim harcamaları içinde eğitime %3,5 oranıyla en yüksek payı TR1 İstanbul Bölgesi ayırırken, TR9 Doğu Karadeniz Bölgesi %1 ile en düşük payı ayıran bölge oldu. Sağlık harcamalarına en yüksek payı %2,7 ile TR2 Batı Marmara Bölgesi, en düşük payı ise %1,2 ile TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi ayırdı
Güzel ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz ümidiyle…
Bu yazı 22 Temmuz 2020 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.