Ekonomide Yeni Dönem

Koronavirüs tüm dünyayı hiç hız kesmeden etkilemeye devam ederken ülkemizde son günlerde salgın gündem maddesinin yanına yaşanan ekonomik gelişmeler de eklendi.

Özellikle yakın coğrafyamızdaki jeopolitik risklerin artmasıyla beraber yönünü yukarıya çeviren döviz kuru hareketlerine karşın para politikası yapıcılarımız özellikle salgın dönemine özgün tedbirlerin kademeli bir şekilde kaldırılarak mevcut ekonomik konjonktür ve önümüzdeki döneme ilişkin belirsizliklere uygun olarak normalleşme yönünde hareket edileceğinin altını çiziyor.

Ekonominin genelinin beklediği ve ülkemizi 100. kuruluş yıl dönümüne taşıyacak olan makroekonomik hedefleri içeren Yeni Ekonomi Programı (2021-2023) Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak tarafından dün açıklandı. “Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi” ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı üç ana eksende oluşuyor. 2020 yılını etkisi altına alan ve sadece ülkemiz için değil tüm dünya ekonomileri için eşi benzerine rastlanmamış bir belirsizlik ortamını beraberinde getiren Kovid-19 salgınının etkilerinden toparlanma sürecini içeren ilk dönem dengelenme süreci olarak kabul edilirken takip eden dönemler sırasıyla ekonominin bu belirsizlikler ve kırılganlıklara uygun bir şekilde dönüşümünü ve uygulanacak politikalar sonucunda finansal ve makroekonomik istikrarın sağlanmasını hedefliyor.

Arzu ederseniz Yeni Ekonomi Programı’nın içerdiği makroekonomik hedefleri başlıklar halinde kısaca değerlendirmeye çalışalım. Ekonomi programların en önemli kısımlarından birisi olan büyüme kaleminde hem 2020 yılına ilişkin tahminlerimizde hem de 2021-2023 dönemine ilişkin öngörülerde güncellemeye gidildi. Buna göre, daha önceki ekonomi programında %5 olarak belirlenen 2020 yılına ilişkin büyüme hedefimiz %0,3 olarak revize edilirken ayrıca salgın sürecine ilişkin kötümser bir senaryo altında %1,5’lik daralma ihtimaline de yer verildi. Yeni Ekonomi Programı’na göre büyüme oranının 2021 yılı için %5,8, 2022 ve 2023 yılları için ise %5 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

Dengelenme ve yeni normal sürecinde büyük önem taşıyan bir diğer gösterge ise enflasyon oranı. Bir süredir çift haneli oranlarda seyreden enflasyonun kalıcı bir şekilde tek haneli düşük oranlara gerilemesi hedefleyen Yeni Ekonomi Programı’nda daha önce %8,5 olarak belirlenen 2020 yılı enflasyon hedefi %10,5 ile çift haneli orana revize edilirken önümüzdeki dönemde kademeli bir şekilde tek haneli oranlara gerileyen 2023 yılı itibarıyla %4,9’a düşmesi hedefleniyor.

Yeni Ekonomi Programı’nda dikkat çeken iki husus daha var: cari açığı kapatarak büyümeyi başarmayı hedeflememiz ve bir süredir takip ettiğimiz bütçe dengesi çıpamızdan bir miktar vazgeçmemiz. Bilindiği gibi ülkemiz, mevcut durumunda yüksek büyüme performansı gösterdiği dönemlerde bunu cari işlemler açığı vererek başaran bir ülke. Yeni Ekonomi Programı’nın öngördüğü yol haritası çerçevesinde özellikle 2021-2023 döneminde potansiyelimiz düzeyinde hedeflenen büyümenin yanında cari işlemler açığında da kademeli bir düşüşün gerçekleşerek 2023 yılında büyümenin cari fazlayla beraber başarılması hedefleniyor. Bununla birlikte, özellikle salgın döneminde gereken politikalardan birisi olan kamu harcamaları yoluyla ekonominin çarklarının döndürülmeye çalışılması bütçe açığında önemli bir derecede güncelleme gereğini de beraberinde getirdi. Uzunca bir süredir %3 düzeyinin altında seyreden bütçe açığımızın milli gelire oranının 2023’e uzanan dönemde bu seviyenin üzerinde gerçekleşmesinin hedeflendiğini görüyoruz.

Güzel ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz ümidiyle…

Bu yazı 30 Eylül 2020 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.


Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s