Yılın yoğunluğunun büyük bir kısmını oluşturan Kasım ayı, indirim kampanyaları ve özel günlerle birlikte e-ticaret yapan girişimler için adeta bulunmaz bir nimet konumuna erişti. Önce Çin’de her yıl kutlanan ve dünya çapında bir alışveriş çılgınlığına dönüşen “11.11” Bekarlar Günü, daha sonra Black Friday (Kara Cuma) ve Siber Pazartesi gibi günlerde gerçekleştirilen kampanyalar e-ticarette Kasım ayındaki rekorları da beraberinde getiriyor.
İlk kez Çin’de 1990 yılında Sevgililer Günü karşıtı bir gün olarak ortaya atılan ve bekârların kendi günlerini kutlayabilmeleri için dört yalnız 1’den oluşan bir tarih olması sebebiyle 11 Kasım’da kutlanmaya başlanan Bekârlar Günü 2009 yılından bu yana ise bir alışveriş festivaline dönüşmüş durumda. ABD’de birçok şirketin indirimleriyle müşterilerine ulaştığı Efsane Cuma’nın (Black Friday) bir karşılığı durumundaki Bekarlar Günü, bekarların kendilerine hediye alarak kutladığı ve bir alışveriş festivaline dönüştüğü 2009 yılında dünyaca ünlü e-ticaret firması Alibaba’ya 8 milyon dolarlık online alışveriş cirosu sağlamıştı.
Her sene yeni bir rekorun tazelendiği Bekarlar Günü son birkaç yıldır ilgi ve takip alanıma girmiş durumda. 2018 yılında 30 milyar dolar, 2019 yılında ise 38,4 milyar dolarlık satış hacmiyle tek günde ulaşılan en yüksek satış hacmi rekorunu elinde bulunduran Alibaba, 2020 yılında Kovid-19 salgınının da etkisiyle kendi rekorunu ulaşılamaz bir seviyeye taşıdı. Salgın sebebiyle birçok Çinlinin de online alışverişe yöneldiği bu sene Alibaba tek bir günde ulaştığı satış hacmi rekorunu 56 milyar dolara taşıdı. Diğer bir deyişle, siz değerli okuyucularımızın bu haftaki buluşmamızda bu satırları okurken geçirdiği süre içerisinde Alibaba yaklaşık 7 milyon dolardan daha fazla satış yapma başarısı gösterdi.
Alibaba tek bir günde 56 milyar dolarlık satış yaparken bir diğer online alışveriş devi olan Amazon da yılın üçüncü çeyreğinde satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre %29 artırarak 96 milyar dolara yükseltti. Söz konusu dönemde şirketin net geliri ise yıllık bazda 2,1 milyar dolar artarak 6,3 milyar dolara yükseldi. Koronavirüs salgını dünya genelinde hemen her sektörü olumsuz etkileriyle kasıp kavururken bu dönemin kazananlarından birisi hiç şüphe yok ki online alışveriş platformları oluyor.
Her yıl yaptığımız gibi bütün bu satış verilerini ülkemizdeki verilerle karşılaştırmak gerekirse, Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) her yıl hazırladığı rapora göz atabiliriz. Derneğin ülkemizin e-ticaret pazarına ilişkin yapmış olduğu yıllık değerlendirmelere göre Türkiye’de e-ticaret sektörü 2019 yılında dolar bazında %18’lik bir büyümeyle 14,6 milyar dolar hacme ulaştı. TÜBİSAD’ın Deloitte Türkiye ile birlikte hazırladığı rapora göre 2019 yılında ülkemizde e-ticaret pazarında en hızlı büyüyen kategori Türk Lirası bazında %48’lik artışla 30,8 milyar TL’lik hacme ulaşan “online perakende” kategorisi oldu. Son 5 yıllık döneme baktığımızda ise Amerikan Doları bazında ülkemizde e-ticaret pazarının büyüklüğü yıllık %13 artış gösterdi.
Dün geride bıraktığımız Öğretmenler Günü’nde, bizi bugünlere hazırlayan değerli öğretmenlerimizin gününü en içten duygularla kutluyorum.
Güzel ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz ümidiyle…
Bu yazı 25 Kasım 2020 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.
