Şu sıralar ülkemizin ekonomi gündeminin ateşi bir hayli yüksek. Siz değerli okuyucularımız da gün içerisindeki okumalarında gelişmelerle alakalı olarak farklı ve kapsamlı bilgilere ulaşıyorsunuz.
Ben bu haftaki buluşmamızda genel ekonomi gündeminden biraz sıyrılıp geleceğin dünyasının daha şimdiden inşa edildiği bugünlerde, önemini giderek artıran finansal teknoloji alanından, aslında bilinen adıyla fintech dünyasından, bahsetmek istiyorum. Gelin yoğun ve hareketli gündemimize hep beraber bir nefes arası verelim.
Fintech sözlük tanımıyla finansal hizmetlerin iyileştirilmesi adına teknolojinin imkanlarından ve nimetlerinden yararlanan yeni finans teknolojisi endüstrisi olarak nitelendirilebilir. Bildiğiniz gibi, teknolojinin giderek yaygınlaşması hizmetlerin de elektronik ortama taşınmasını beraberinde getirdi. Hayatımızda salgın kelimesi bu denli önemli halde değilken bile birçoğumuz bankacılık hizmetlerini, alışverişlerini ve diğer birçok işini elektronik ortam üzerinden gerçekleştiriyordu. 2000 yılında yalnızca 413 milyon olan dünyadaki internet kullanıcılarının sayısı 2020 yılının sonu itibarıyla 4,7 milyar kişiye yükseldi. Küresel nüfusun %59,5’i internet erişimine sahipken bu kesimin %93’lük kısmı ise mobil cihazlar üzerinden internete erişimini gerçekleştirebiliyor.
İnternete erişimin bu denli yoğun bir şekilde gerçekleştiği bir ortamda alışkanlıkların ve eğilimlerin de değişmemesi imkânsız. Hele ki bir de 2019 yılının sonundan itibaren hayatımıza giren salgın kelimesinin etkisiyle birlikte artık mobil cihazlarımızla ya da bilgisayarlarımız üzerinden birçok işlemi kısa bir sürede gerçekleştirebiliyoruz. Bütün bu etkilerle birlikte uygulama alanları hızla genişleyen fintech girişimlerinin 2017 yılında aldığı yatırımlar 22 milyar dolar seviyesindeyken bu değer 2020 yılında 44 milyar dolara yükseldi.
Fintech kuruluşları sadece kullanıcılarına hız ve konfor değil aynı zamanda fiyat avantajı, daha çeşitli hizmet seçenekleri ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunarak geleneksel yöntemlerle devam etmek isteyen rakiplerine kıyasla birden fazla adımla öne geçiyor. Üstüne üstlük bir de yapay zekanın hızlı gelişimi ve günlük ihtiyaçlarda da kullanımının artmasıyla fintech endüstrisinin hızlı bir şekilde dünyamızı şekillendireceğini söylememiz mümkün. Başlıktaki tabirimizle, bu tür hizmetlerle birlikte gelecek çok farklı gelecek.
Konu fintech olduğunda geçtiğimiz günlerde aldığımız güzel bir haber de yüzümüzü güldürdü. Uluslararası yatırım kuruluşu Goldman Sachs ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türk fintech şirketi DgPays’e yatırım yapma kararı aldı. Söz konusu yatırım ülkemiz için şimdiye kadar fintech alanında yapılacak olan en önemli uluslararası yatırımlardan biri olma özelliği taşıyor.
Dünya çok farklı bir yere evriliyor. Buna sadece tanıklık etmek yerine bu oyunda yerimizi alabilmek için küresel trendleri iyi gözlemlemeli, potansiyeli yüksek ve fırsatlar sunan alanlardaki gelişimimizi hızlı bir şekilde sürdürmeliyiz.
Ticari Hayat Gazetesi yayın hayatında 16. yaşını kutluyor. Giderek dijitalleşen dünyamızda hala yazılı basının bir temsilcisi olabilmenin zorluğunu göğüsleyerek yayın hayatına devam eden Ticari Hayat ailesine daha nice yaşlar diliyorum. Emekleri için ellerine kollarına sağlık.
Güzel ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz ümidiyle…
Bu yazı 24 Mart 2021 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.