Bundan 102 yıl önce, ülkemizin içinde bulunduğu duruma karşı içlerinde besledikleri ve asla sönmeyen hürriyet yalımıyla yola çıkan bir grup subayın yer aldığı vapur Kız Kulesi açıklarında durdurulur. Ülkemizi işgal altında tutan İtilaf Devletlerinin denetim görevlileri tarafından vapurda silah ve kaçak malzeme araması yapılır. Denetim görevlilerin vapuru terk etmelerinin ardından yeniden Karadeniz’e doğru yönelen vapurun güvertesinde şu sözler işitilir: “Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silah kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu’ya ne silah ne cephane götürüyoruz. Biz ideali ve imanı götürüyoruz.”
Hepimizin rahatlıkla hatırlayacağı gibi bu sözlerin sahibi büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “doğum günüm” dediği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızda siz değerli okuyucularımızla Türkiye İstatistik Kurumunun yayımladığı “Gençlik İstatistikleri” ile birlikte gençlik üzerine birkaç değerlendirmemi paylaşmak istiyorum. 2020 yılı itibarıyla toplam nüfusumuzun %15,4’ünü oluşturan 15-24 yaş grubundaki ‘gençler’in nüfusumuz içindeki payının önümüzdeki yıllarda düşeceği bekleniyor. Yapılan nüfus projeksiyonlarına göre genç nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2025 yılında %14,3, 2030 yılında %14,0, 2040 yılında %13,4, 2060 yılında %11,8 ve 2080 yılında %11,1’e düşeceği öngörüldü.
Ülkemizin dinamizmini ve potansiyelini anlatmak için daima kullandığımız argümanların başında gelen genç nüfus oranına bakıldığında Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla halen bir hayli önde olduğumuzu görüyoruz. 27 üyeli Avrupa Birliği’nde ortalama olarak toplam nüfusun %10,6’sını oluşturan genç nüfus, toplam içerisindeki en az payını ise %8,8 ile Bulgaristan’da alıyor.
Evet, gençler potansiyelleri ve hareketlilikleri vesilesiyle ülkemiz için bir cevher olarak nitelendiriliyor ancak veriler bu cevheri potansiyelini harekete geçirecek boyutta işleyemediğimizi gösteriyor. Genç kadınlarda işgücüne katılma oranı 2020 yılı itibarıyla %27,5 gibi düşük bir seviyede gerçekleşirken özellikle salgın dönemiyle birlikte derinleşen yapısal sorunlarımızın başında gelen işsizlikte de hava biraz bulutlu. Gençlerde işsizlik 2020 yılında %25,3 düzeyinde gerçekleşirken ne eğitimde ne istihdam olan gençlerin oranı ise 2019 yılına kıyasla 2,3 puan artarak 2020 yılında %28,3’e yükseldi.
Genç nüfusun beden ve zihin sağlığı açısından da salgın döneminden olumsuz etkilendiğini görüyoruz. Ülkemizde yapılan sağlık araştırmalarının sonuçlarına göre 15-24 yaş grubu arasındaki genç nüfusta obezite oranı 2019 yılındaki %3,8 düzeyinden 2020 yılında %4,6’ya yükseldi. Genç nüfusta geride bıraktığımız bir yıl boyunca günde bir kere veya daha fazla meyve tüketme sıklığı azalırken genel sağlık durumundan memnun olduğunu belirten gençlerin oranı da 2019 yılına kıyasla azalış gösterdi. 2019 yılında 18 ve daha yukarı yaştaki genç bireylerin genel sağlık durumlarından memnuniyet oranı %88 olurken bu oran 2020 yılında %84,6’ya geriledi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını hepimizin olduğu gibi gençlerin de mutluluk düzeyini etkiliyor. Artan kaygılar, gelecek belirsizliği gibi hususlar gençlerin mutlu olmamasının sebeplerinin başında geliyor. Öyle ki, 15-24 yaş grubunda kendini mutlu olarak beyan eden bireylerin oranı 2019 yılında %56,7 olurken bu oran 2020 yılında %47,2’ye geriledi. Benzer şekilde kendini ‘mutsuz’ olarak ifade eden bireylerin oranı ise geride kalan bir yılda %9,6’dan %14,2’ye yükseldi.
Bugün Millî Mücadele ateşimizin yandığı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak istiklal mücadelemizi başlatmasının 102. Yıl dönümü. Bu vesileyle ben de siz değerli okuyucularımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.
Güzel ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz ümidiyle…
Bu yazı 19 Mayıs 2021 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayımlanmıştır.
