Girişimcilik Dünyası

Geçtiğimiz hafta ülkemiz için kabus gibi geçti. Ülkemizin dört bir yanında ciğerimizi dağlayan orman yangınları, geride büyük tahribatlar bırakarak geçti. Bir daha böylesine büyük üzüntüler, böylesine büyük acılar yaşamamayı gönülden diliyorum. Bu haftaki buluşmamıza ülkemiz için kocaman bir “geçmiş olsun” dileği bırakarak başlayalım.

Ateşler içerisinde geçen bir haftanın ardından yeni haftaya ülkemiz için sevindirici bir haber ile başladık. E-ticaret platformu Trendyol, yeni aldığı 1,5 milyar dolarlık yatırım değerlemesiyle birlikte değerini 16,5 milyar dolara yükseltti. Böylece Trendyol ülkemizin ilk decacorn’u oldu. Decacorn yabancı dilden Türkçemizde kullandığımız bir terim: değeri 10 milyar doları geçen şirketler için kullanılıyor. Böylece Trendyol, değeri 10 milyar doları geçen şirketler arasında ismini yazdırarak ülkemiz için de bir ilke imza attı.

Daha önce girişimcilik alanında önemli atılımlar yapmıştık. Önce 2020 yılında dijital oyun teknolojisi geliştiren ABD’li şirket Zynga, ülkemizde doğan Peak Games’i 1,8 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Böylece Peak Games bu topraklardan doğan ilk unicorn, yani değeri 1 milyar doları geçen şirket olmuştu. 2021 yılının Haziran ayı Türk girişimler için önemli bir ay olarak geride kaldı. Önce ayın başında, salgının etkileriyle değişen tüketim alışkanlıklarıyla birlikte satış hacmi artan sipariş uygulaması Getir, aldığı 300 milyon dolarlık yatırımla değerini 2,6 milyar dolara yükseltmişti ve ülkemizin ikinci unicorn’u olmuştu. Peak Games ve Getir’i yine Haziran ayında Dream Games izledi. Son yatırım turunda 155 milyon dolar yatırım olarak 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan Dream Games, Peak Games ve Getir’in ardından Türkiye’nin yeni unicorn’u olmuştu.

İşte uluslararası pazarlarla sıra sıra tanıştırdığımız unicornların ardından Trendyol ile başlayan decacorn ivmesinin de önümüzdeki dönemde devam etmesini gönülden diliyoruz. Dünyaca ünlü Forbes Dergisi’nin her yıl yayımladığı “Dünyanın En Değerli Markaları” listesine göre ilk 10 firmanın 6’sı teknoloji firması. Marka değerlerinin toplamı 850 milyar dolara kadar ulaşan bu altı teknoloji firması dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alıyor. Listenin devamına baktığımızda da teknoloji firmalarının hakimiyeti direkt olarak gözümüze çarpıyor. Geleceğin dünyasının daha şimdiden şekillendiği günümüzde, ülkemizde salgınla beraber değişen üretim ve tüketim alışkanlıkları, önümüzdeki dönemde teknoloji firmalarının ve bu alanda yapılan girişimlerin önemini giderek artırıyor. Öyle ki, geçmişte küçük bir garajda bir fikirle başlayan girişimler, kısa sürede dünyanın dört bir tarafına yayılabiliyor ve geniş kitlelerce kabul görüp olağanüstü parasal değerlere ulaşıyor.

Biz de son yıllarda sahip olduğumuz tecrübe ve ivmeyle önümüzdeki yıllarda ülkemizden daha çok unicorn, decacorn ve belki de hectacornlar çıkarabilmek için hem kamu hem de özel sektörün iş birliğiyle birlikte kararlı bir çalışmanın meyvelerini alabiliriz. Hızlı bir dönüşüm sürecine giren dünyaya ayak uydurmanın yegane yolu bu gözüküyor.

Bu yazı 11 Ağustos 2021 tarihinde Ticari Hayat Gazetesi‘nde yayınlanmıştır.


Yorum bırakın